Lasagne recept

Laddar...
Din sökning gav 695 träffar
Smarrig och krämig lasagne

En lasagne är svårt att misslyckas med. Har du en smakrik och god köttfärssås som bas har du så gott som redan lyckats. En lasagne har de fördelarna att det ses som smått festligt men är ändå något so..Laxlasagne

Vinnare av månadens recepttävling April 2004! En mager och lite annorlunda variant på lasagne. Kan självklart göras även med fetare ingredienser för den som föredrar det.


Annikas tonfisklasagne

Ingen som läser detta receptet kan göra sig en föreställning om hur fantastiskt den här lasagnen smakar! Varje gång jag gör den skickar jag en tacksam tanke till Annika som bjöd mig på den här rätten ..

Lätt lasagne

Det här er en annorlunda och lättgjord variant med kassler. Jag har gjort en stor sats för lasagne är perfekt att spara i kylen några dagar eller frysa. Lätt också att värma i mikron eller vanlig ugn..


Lasagne med ricotta, spenat och r..

Den här rätten hittade jag på med det jag kunde hitta i kylskåpet. Det som är så bra med den här rätten är att man egentligen kan blanda ner vad som helst i ricottan, bara fantasin sätter gränser!


Vegetarisk lasagne med parmesan

Grön lasagne med parmesan En röd-grön lasagne som både ser läcker ut och smakar utmärkt! Så god och annorlunda. En fräsch lunch eller varför inte till bjudning.
Enkel Tacolasagne

God och enkel bjudrätt som brukar uppskattas av alla. Smidigt med ostsås ihop med köttfärsen


Fredriks lasagne

Gott och enkelt att göra. Har man tid och ork kan man göra en riktig bechamelsås, men jag brukar inte tycka det är värt besväret. I detta recept har jag använt 3 lager lasagneplattor.

Kycklinglasagne

Jättegod kycklinglasagne som blev riktigt krämig och god. Jag hade i lite curry och Västerbottenost och det vart riktigt mumsigt.


Lasagne

En av de riktigt klassiska pastarätterna och en välkänd svensk favorit sedan sjuttiotalet är lasagnen. Rätten har dock rötter mycket tidigare än så, redan på 1300-talet skrevs recept till en pasta och osträtt i lager som påminner mycket om vår klassiska lasagne. Loseyn kallades den, inte helt olikt? I sin nuvarande form innehåller en klassisk lasagne utöver pastaplattorna och osten även köttfärssås och béchamelsås som varvas för att sedan bakas i ugn. Lasagnen är en enkel rätt att tillreda men tar oftast lite tid. Den kan med fördel tillagas en dag innan den ska ätas och sedan värmas upp. Lasagne uppskattas av alla åldrar och passar därför utmärkt som familjemiddag.

Pastaplattorna som används till en lasagne kan köpas antingen torkade eller färska. De är oftast neutralt gula men det går även att hitta gröna med smak av spenat. De vanligaste lasagneplattorna består av vete, ägg och vatten. Det går att finna äggfria och glutenfria lasagneplattor om hellre föredrar det. Då är vetet ersatt med till exempel bovete. Béchamelsåsen som hör till den klassiska lasagnen kallas ibland även för vit fransk sås. Denna sås tillagas med mjöl, smör och mjölk. I italiensk matlagning smaksätts den ofta med muskot vilket ger lite mer dimension till såsen som annars kan uppfattas som lite väl enkel. Köttfärssåsen tillreder du efter eget tycke, men de vanligaste ingredienserna är nöt- eller blandfärs, tomat och lök. Utöver det kan det vara gott att tillsätta grädde, champinjoner eller rivna morötter i köttfärssåsen. När du lagt samman lasagnens alla lager avslutar du med ett lager riven ost, helst parmesan, som får bilda en gyllene skorpa när rätten bakas i ugnen.

Lasagne kan varieras på många sätt. Den som tycker att béchamelsåsen är tråkig kan ersätta den med ett lager keso eller crème fraîche. Köttfärsen som oftast är nöt kan göras på lammfärs kryddad med vitlök och rosmarin för en riktigt lyxig lasagne. Det går också bra att göra en lasagne med kyckling istället för kött. Naturligtvis finns även oändliga många sätt att göra en vegetarisk lasagne där quornfärs är det alternativet som kommer närmast originalet. Många köttätare tycker till och med att quornfärsen är godare än vanlig köttfärs till lasagne. Prova att bjuda hela familjen på quornfärslasagne nästa gång istället för att laga specialmat åt vegetarianerna.

Vill du göra en lite nyttigare lasagne är det en höjdare att låta ett lager bestå av spenat. Då får du en extra saftig lasagne med goda smaker. Att dryga ut köttfärsen med rivna morötter ger samma effekt och är också ett bra sätt att göra lasagnen lite billigare. Även kålrot och rotselleri kan användas för att göra köttfärsen extra saftig och dryg.Ska du bjuda på lasagne när vännerna kommer över på middag känns det speciellt festligt att tillaga lasagne i portionsformar och duka fram en till varje gäst. Om någon av gästerna avviker i kostvanor blir detta också ett fint sätt att få alla att känna sig inkluderade i måltiden. Har du ont om tid innan bjudningen är lasagne en bra rätt att bjuda på då den kan tillagas dagen innan och värmas upp när det är dags att äta. Vilket är ditt bästa lasagnerecept?