Såsen bygger på hummerfond där smaken förstärks med lök, kryddor och vin. Laxen blir extra vacker av att brynas snabbt på ena sidan innan den puttrar färdigt i såsen.
Så gott!
Instruktioner
- Blanda vatten och hummerfond i en vid kastrull, gärna traktörpanna.
Lägg i purjo, lök, lagerblad och kryddor och småkoka under lock 15-20 minuter.
Sila buljongen och sätt den tillbaka på plattan. Häll i vinet och koka ihop tills ca 1,5 dl kvarstår.
Späd med grädden och puttra ihop till lagom tjocklek. Smaka av. Bryn under tiden smör i en panna.
Dela champinjonhattarna om de är mycket stora. Skär foten i småbitar och lägg i såsen.
När smöret är brunt och hett lägger du i fisken med vackra sidan NER och bryner en kort, kort stund - bara så den får färg.
Lägg fisken med den vackra, brynta sidan UPP i såsen. Låt champinjonhattarna eftersteka i fiskens stekpanna.
Sjud laxen i såsen under lock i ca 3-4 minuter. Ta sen pannan av spisen.
Rör ner smöret försiktigt vid sidan av fisken, lägg i champinjonerna och strö gräslök över.
- Servera med kokt eller pressad potatis och en fräsch sallad.
Publicerat den
17 oktober 2009
Liknande recept
Skriv kommentar