- Serverar: 20 portioner
- Tid: 5 timmar
Skriv ut
Den här rätten tar lite tid att göra, men, det är det värt.
Skall serveras med ishavssås. Kan varieras........
Instruktioner
- Putsa laxfilen ren från skinn och ben. Dela den i ett par bitar och lägg i lite lättsaltat vatten. Pressa över citron och koka under lock i 8-10 min. Låt kallna i spadet. Sedan skall allt blandas och det görs lättast med kniven i matberedaren.
Mixa och finfördela laxen med majonäs, hummerfond, citron/cognac och 2 dl av grädden. Smaka av med salt, peppar och en liten smula cayenne. Lös upp gelantinpulvret i resten av grädden i en kastrull på svag värme. Rör hela tiden.
- Rör ner den varma gelantinlösningen i laxsmeten, blanda väl i maskin eller för hand. Klä in en avlång kakform, ca 1,5 l med bakplåtspapper.
- Skala och grovhacka räkorna. Strimla den rökta laxen. Bred ut ca 1/3 av färsen i formen. Lägg på hälften av räkorna och hälften av laxen. Strö på dill och lägg på ett par basilikablad i rad. Fyll på med laxfärs och sedan räkor, laxstrimlor,dill och basilika igen.
Avsluta med ett lager laxfärs och jämna till ytan. Dunka formen.
Täck formen med plast. Låt stelna i 5 tim.
Skiva paten och lägg upp på serverinsfat med sparris, citron, dill, rädisor el. gurka.
Servera med god sås, ex.vis Ishavssås...
Se mitt nästa recept
Publicerat den
2 mars 2008
Liknande recept
Skriv kommentar