Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lax och skaldjurspaté

 
  • Serverar: 20 portioner
  • Tid: 5 timmar
Skriv ut

Den här rätten tar lite tid att göra, men, det är det värt. Skall serveras med ishavssås. Kan varieras........

Ingredienser

Instruktioner

  1. Putsa laxfilen ren från skinn och ben. Dela den i ett par bitar och lägg i lite lättsaltat vatten. Pressa över citron och koka under lock i 8-10 min. Låt kallna i spadet. Sedan skall allt blandas och det görs lättast med kniven i matberedaren. Mixa och finfördela laxen med majonäs, hummerfond, citron/cognac och 2 dl av grädden. Smaka av med salt, peppar och en liten smula cayenne. Lös upp gelantinpulvret i resten av grädden i en kastrull på svag värme. Rör hela tiden.
  2. Rör ner den varma gelantinlösningen i laxsmeten, blanda väl i maskin eller för hand. Klä in en avlång kakform, ca 1,5 l med bakplåtspapper.
  3. Skala och grovhacka räkorna. Strimla den rökta laxen. Bred ut ca 1/3 av färsen i formen. Lägg på hälften av räkorna och hälften av laxen. Strö på dill och lägg på ett par basilikablad i rad. Fyll på med laxfärs och sedan räkor, laxstrimlor,dill och basilika igen. Avsluta med ett lager laxfärs och jämna till ytan. Dunka formen. Täck formen med plast. Låt stelna i 5 tim. Skiva paten och lägg upp på serverinsfat med sparris, citron, dill, rädisor el. gurka. Servera med god sås, ex.vis Ishavssås... Se mitt nästa recept

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.