Lax är en populär och välsmakande fisk som kan serveras vid alla tillfällen. I denna läckra paj samsas både rökt och kokt lax - mycket delikat.
Instruktioner
- Börja med pajdegen: Sätt ugnen på 225 grader. Hacka samman mjöl, bakpulver, salt och matfett, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop allt till en deg.
- Tryck eller kavla ut degen i en låg, vid pajform, ca 28 cm i diameter. Tryck ev fast en remsa aluminiumfolie runt kanten så den inte glider ner under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
- Gör fyllningen: Koka den färska laxfilén i lättsaltat vatten ca 8 minuter, gärna i en traktörpanna. Låt laxen svalna.
- Strimla den färskrökta laxen. Skär den kokta laxen i mindre bitar.
- Strimla purjolökarna. Fräs dem mjuka i matfettet i en stekpanna. Blanda purjolöken och den rökta laxen. Tillsätt den kokta laxen.
- Skär osten i stavar. Fördela purjolöks- och laxblandningen samt osten i pajskalet.
- Hacka gräslöken. Vispa samman ägg, mjölk och grädde. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner gräslöken. Häll äggstanningen i pajskalet. Grädda laxpajen i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.
Publicerat den
20 december 2007
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Istället för mjölk och grädde i fyllningen tog jag 1 burk Cocosmjölk !Lite annorlunda carlinge
Superduper god paj! Hade dock ingen västerbottensost, så jag blandade prästost och ädelost! MYCKET gott!
Supergod paj, men nästa gång lägger jag gräslöken i botten, den blev lite för bränd när den hamnade på toppen. Och den här gången tog vi bara varmrökt rengbågsforell som var perfekt med sin lite mindre rökta smak.