Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Laxpaj med löjromssås

(5 kommentarer)  
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Denna laxpaj är en exklusivare variant av Quiche Lorraine. Här har den rökta skinkan ersatts med färskrökt lax. För övrigt är det osten och den lätt syrliga äggstanningen som står för smakerna. Det spelar ingen så stor roll vilken ostsort du väljer, bara den är vällagrad.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med pajdegen. Mät upp mjölet i en bunke och tillsätt smöret i tunna skivor om det kommer direkt från kylen. Tillsätt vattnet och arbeta ihop det hela med fingertopparna eller en träsked till en deg. Ställ degen svalt i ca 30 minuter.
  2. Förbered fyllningen. Hacka löken fint och fräs den lätt i smöret utan att den får färg. Skär osten i tärningar eller stavar. Putsa laxen skinn- och benfri och skär den först i skivor sedan i grova strimlor. Hacka dillen.
  3. Knäck äggen i en bunke och vispa sönder dem lätt. Tillsätt gräddfilen och mjölken under fortsatt vispning så att allt blir väl blandat. Smaksätt äggstanningen med salt och den rivna parmesanosten.
  4. Platta med hjälp av handflatan ut degen i en form med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Se till att degen når upp ordentligt runt kanterna samt att den blir jämnt fördelad över hela botten. Viktigt är att degformen blir helt tät så att äggstanningen inte läcker ut innan den stelnat.
  5. Sätt ugnen på 250 grader. Fördela osten och laxen i formen. Strö över löken och dillen. Vispa om i äggstanningen och slå den över ingredienserna i formen. Ställ formen på galler längst ner i ugnen och grädda 50-60 minuter. Om pajen får för mycket färg så täck den med folie.
  6. Rör ut gräddfilen med löjromen till en sås och smaka av med en aning nymalen vitpeppar. Låt romsåsen stå svalt under tiden pajen gräddas i ugnen. Smaka sedan av såsen före serveringen - tillsätt ev några korn salt. Servera pajen nygräddad med sallad, naturell färsk gurka och citron.

Liknande recept

Kommentarer (5)

  • Tine 22 april 2008

    Oj, vilken goding. Vi har gjort de här receptet i dag. Hela familjen är förtjust Tack återigen för ett fint recept. Tine

  • bocuracao 30 december 2008

    Queenie, du har gjort det igen! Vilken höjdare detta blev på vårt julbord här nere på Curacao! Tusen tack! Bo

  • rambor 16 januari 2010

    Bland dom godaste pajerna som finns.Strålande en klar femma

  • brunzell1 28 december 2011

    Fantastiskt god laxpaj.

  • Ann1Ksen 1 december 2014

    Jättegott!!!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.