Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Leilas pepparkakskola

(9 kommentarer)  
  • Serverar: 50 portioner
Skriv ut

Gottigott

Ingredienser

Instruktioner

  1. Färdigt på: 1 tim Tips Ett kulprov gör man lätt genom att droppa en bit smet i ett glas kallt vatten. Om kolan stelnar och går att forma till en liten kula med fingertopparna så har den kokat färdigt.
  2. 1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. 2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då. 3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna. 4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.

Liknande recept

Kommentarer (9)

  • beaolzon 30 augusti 2008

    Detta är verkligen världens godaste pepparkakskola!!! Omöjligt att ta bara en. Mums!

  • bakiskakis 10 december 2008

    Oj oj oj så goda :) Defenitivt ett recept jag rekommenderar till alla! När jag gjorde dem hällde jag upp dem i "ischokladformar" (som ni ser på bilden) och det blev ca 68 st!

  • Disen 23 december 2009

    Syndigt gott och mycket enkelt att göra. Full pott! Tack för receptet.

  • Amiie88 14 november 2010

    Väldans gott, mkt godare än att köpa i affären :)

  • karma77 30 november 2010

    Mkt gott. Lätt recept, inget som kokade över eller brände fast. Det blev två satser, en med pepparkakskryddor och en naturell. Himmelskt goda! Jag rekomenderar dock att man häller de i ischockladformar som tidigare skribent gjorde eftersom jag hade lite problem med att få kolan att lossna från plåten trots att den var oljad. I formarna blev det helt klockrent!

  • Strapontin2000 4 december 2010

    Hej, och tack för recepten. Men jag kommer att ha en fråga om Peparkakskolla : vi kan se en hel del recepter på internet, och halva på mikron (det tycker jag inte om använda för godisar), som använder "bara" socker, grädde, vatten och kryddor. Så, är det några recepter med en kastrull... och som använder ljussirap. Problemet är att jag är i ett land som inte ha ljussirap... vad ska jag ta istället ? Jag har redan forsökt med en blandning av brunsöcker och vatten, och det funkar inte så bra, så kan jag prova med honung eller... ? Tack för ditt svar, det blir jätte snäll ! T.

  • soccermum 26 december 2010

    Jättelätta och jättegoda! Full pott :P

  • flabban 13 januari 2011

    Mycket goda, en riktig julkola. Kan varmt rekommenderas. Tack för ett bra recept.

  • nettans 13 januari 2011

    Strapontin2000: Man kan använda golden syrup eller corn syrup men sen även honumg. Det beror väl ilite på vart du befinner dig.... Lycka till!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.