Helt glutenfri
Jag gjorde dubbel sats av allting och då blir tårtan maffig... den är rättså kompakt och mäktig, men väldigt god!
Servera gärna en klick vispad grädde till, det är inte nödvändigt, men gott ;-)
Instruktioner
- Riv mandelmassan grovt på vanligt rivjärn eller i foodprocessor. Vispa äggvitorna till mycket hårt skum, vänd ner mandelmasseraspet. Markera två drygt tallriksstora rundlar på bakplåtspapper. Bred ut smeten i rundlarna.
- Grädda de båda bottnarna samtidigt i 175 graders ugnsvärme i ca 17 minuter. Låt plåtarna byta plats efter ungefär halva tiden. Lossa bottnarna så snart de tagits ur ugnen och låt dem sedan kallna helt.
- Till krämen:
Häll äggulor, socker och grädde i en liten rostfri kastrull. Sjud krämen mycket försiktigt under omrörning i ca 4 minuter eller tills den tjocknar. Lyft bort kastrullen från värmen och lägg i chokladen delad i bitar. Låt det hela svalna ordentligt. Tillsätt mjukt smör eller margarin i klickar. Bred så småningom ut den helt kalla krämen mellan bottnarna och ovanpå tårtan. Strö över flagad, rostad mandel.
- Mandeln kan rostas lätt i torr stekpanna eller i långpanna i ugnen i 200 gr värme några minuter.
Publicerat den
11 februari 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Hej Lilljeppe Ser att du lagt upp exakt det recept jag tänkte lägga in. Vad kul! Har du någon aning om var receptet kommer ifrån ursprungligen, eller vem "Lena" är? //Sussi
Oj, vilken tårta. Tyckte att den verklingen kom till sin rätt när den hade fått stå och dra några timmar. den kommer jag att göra fler gånger.
Bästa tårtan, en klassiker minst 25 år i min familj. Alltid bäst dag 2 och tre.