En fantastiskt god glasstårta där sött möter surt i gräddglassen tillsammans med den biskviliknande tårtbottnen.
Tårtan går perfekt att göra upp till 3 månader innan servering eftersom den håller sig så länge i frysen.
Tid: 30 min effektiv arbetstid + 20 min i ugnen och 4 timmar i frysen.
Instruktioner
- Mandelbotten:
Riv mandelmassan på rivjärn eller använd matberedare.
Dela äggen i gulor och vitor. Lägg äggulorna i en skål och använd senare till glass-smeten.
Blanda äggvitorna med den rivna mandelmassan genom att röra med en sked till en kladdig blandning.
- Klicka ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Bred ut smeten jämnt med en sked eller kniv.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna under bakduk.
- Glass-smeten:
Tvätta limen noga.
Riv skalet, bara det yttersta gröna, på ett rivjärn. Klyv därefter limen och pressa ur saften.
Vispa grädden ganska hårt. Vispa äggulor och florsocker. Blanda vispad grädde, äggulorna och florsockret samt det rivna limeskalet och pressade limejuicen.
- Häll glassmeten över den avsvalnade bottnen (i samma form). Ställ in i frysen i minst 4 timmar.
- Ta ut tårtan 30 minuter i rumstemperatur innan servering. Tag av den löstagbara kanten på formen. Lossa eventuellt tårtan från bakforms-bottnen och lyft över till ett annat fat. Garnera med en lime skuren i skivor.
Publicerat den
8 februari 2011
Liknande recept
Skriv kommentar