Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lingonbakelser

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Läckra bakelser fyllda med lingon, som ger en frisk och syrlig smak. Du kan byta lingonen mot andra bär, t ex hallon, vinbär eller blåbär. Eller varför inte göra en spännande variant med passionsfrukt i stället för bär? Beräkna i så fall 2-3 frukter och uteslut sockret.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjölsorterna och sikta ned blandningen i äggsmeten. Rör om. Smeten blir ganska fast. Rita 6 cirklar, ca 12 cm i diameter, på ett bakplåtspapper. Vänd papperet så att blyertsen kommer ned mot plåten, annars kan den färga av sig på kakorna. Lägg dubbla papper om du har svårt att se markeringen. Ta bort det undre papperet vid gräddningen.
  2. Bred smeten i ett tjockt, jämnt lager inom cirklarna och grädda mitt i ugnen i 225° 4-5 minuter. Vänd papperet med kakorna och pensla baksidan med kallt vatten. Lossa kakorna medan de ännu är varma och vik dem dubbla. Lägg ev hushållspapper i vikningen så att det bildas en ficka eller öppning. Låt dem kallna.
  3. Tina frysta bär. Spara ev några till garnering. Mosa resten lätt med en gaffel och rör ned sockret. Sila av bärsaften. Vispa grädden och blanda den med bärsaften. Smaksätt ev lingongrädden med litet gin. Lägg en klick bärmos i varje kaka och spritsa eller klicka på grädden. Garnera om du vill.
  4. Kakorna kan bakas i god tid och förvaras torrt och luftigt. De färdiga bakelserna bör däremot inte sparas, eftersom de snabbt mjuknar av bärmos och grädde.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.