Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Blinier - boveteplättar

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

När jag var i Leningrad, Sovjetunionen 1975 (S:t Petersburg, Ryssland) åt jag Blinier med kaviar, sur grädde (smetána) och hackad lök. Till det drack vi lingondricka och vodka ...vilken mat och kultur upplevelse det var.

Ingredienser

Instruktioner

Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt båda mjölsorterna och vispa till en jämn smet. Dela äggen i gula och vita och vispa ner gulorna och salt. Låt smeten stå framme och jäsa under bakduk i 40 minuter. Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda ner smör och vitor i den jästa smeten. Grädda tjocka plättar ganska långsamt på medelstark värme i blinipanna, plättlagg eller stekpanna. Tag 1-1 1/2 msk smet till varje blini i plättlagg eller tag ca 1 dl smet och klicka ut till tre större blinier i stekpanna. Vänd plättarna när de jäst upp och ytan stelnat och blivit porig. Servera direkt med löjrom, en klick crème fraiche eller gräddfil, hackad lök och citron.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • Callecalle 24 februari 2011

    Känns som det är lite mycket jäst i receptet..

  • svengelsk 4 maj 2013

    Använde 1 tsk torkad jäst. De blev jättegoda.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.