- Serverar: 10 portioner
- Tid: 1 timme 25 minuter
Skriv ut
Det här är ett enkelt och otroligt gott bröd!
Vill du ha lite extra smak i brödet blanda då i 1 tsk kummin.
Instruktioner
- Dela sönder jästen och smula ner den i en bunke. Häll det ljumma vattnet i bunken. Rör om.
- Tillsätt salt, margarinet, all rågsikt och 6 dl av vetemjölet. Mät mjölet luftigt i ett litermått.
- Arbeta degen kraftigt i bunken. Tillsätt lite mer vetemjöl. Fortsätt bearbeta degen. Den ska bli smidig och lätthanterlig.
- Lägg en bakduk över degen och låt den jäsa i 20-30 min.
- Tag fram en plåt och lägg på bakplåtspapper (jag lägger mina i 2 formar). Sätt ugnen på 250°.
- Arbeta ihop degen i bunken och tag sedan upp den på mjölat bakbord. Knåda degen smidig.
- Baka ut degen till 2 knubbiga limpor. Lägg dem på plåten (eller i formarna). Strö lite rågsikt över och skåra brödet med vass kniv på 3-4 ställen.
- Låt bröden jäsa under bakduk ca 30 min. Skjut in plåten på nedersta falsen. Sänk ugnsvärmen till 225°. Grädda i 20-25 min.
Publicerat den
6 september 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Riktigt gott recept! =) blev toppresultat och alla i familjen uppskattade det, dock behövde de vara inne lite längre i ugnen för mig, än vad det står angivet i receptet. Rekommenderas!
Blev verkligen gott men tyvärr glömde dottern att dra ner på värmen när hon stoppade in bröden så de blev lite mörka ovanpå. Kommer att göra dessa fler gånger!
Äntligen har jag hittat ett matbrödsrecept som överensstämdes med mina behov. Det här ska jag använda mig av hädanefter. Det var enkelt att baka och så blir det som på bilden också. Det enda som jag ändrade var att jag tog 1 dl vetemjöl mindre. Jag hade mina bröd i smorda formar. Och de blev klara på 20 minuter. En 4:a eftersom det inte stod att formarna skulle smörjas.
Jag har inte hunnit smaka brödet själv ännu, men gästerna och familjen sa att det var mycket gott.
Hittar inte receptet..
Hittar inte heller receptet!
Receptet finns på Matklubben. Jag har sökt på ljus lantbröd och jag får upp receptet.
Precis bakat och det blev så gott! Enkelt att göra med ingredienser som jag har hemma, solklart en femma i betyg, tack för receptet!
Jättegott. Jag har även kört det med kalljäsning i formar så jag bara har att sätta in brödet i ugnen på morgonen.
Gar det att göra i en brödmaskin? Sa ja, hur? Har än sa länge bara använt mig av förpackningar som man bara tillsätter vatten/mjölk och smör, men skulle vilja baka "eget" bröd.
Jag har aldrig använt någon brödmaskin så jag kan inte svara på det.
Mycket gott. Blandade ägg med kanel och penslade på brödet.. Fick lite brun konsistens på brödet och smakade väldigt gott tyckte maken. Kommer göra detta fler gånger..