Det saftiga innehållet och det knapriga pajskalet gör den här lökpajen helt enkelt oemotståndlig.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°C. Smörj en springform, ca 25 cm i diameter, med olja. Sikta ner mjölet i en skål och blanda ner ½ tsk salt, bakpulver, timjan, kesella och olja. Arbeta samman med elvispens degkrokar till en slät, fast deg.
- Kavla ut degen på ett lätt mjölat bakbord. Klä formen med degen och stick små hål i botten med en gaffel. Sätt in formen i ugnen och förgrädda 15 min. Ta ut och låt svalna.
- Skala lökarna och skär dem i tunna ringar, ev på ett grönsaksjärn. Hetta upp smöret i en teflonstekpanna och stek löken tills den börjar mjukna. Krydda med salt, peppar och mejram.
- Skölj äpplena, dela dem i fjärdedelar och ta bort kärnhusen. Skiva äppelklyftorna tunt. Vispa ihop crème fraiche med ägg och mjölk och krydda med salt och peppar. Riv osten fint och rör ner den i äggblandningen.
- Lägg löken i pajformen, bred ut äppelskivorna ovanpå och häll över äggstanningen. Grädda lökpajen ca 25 min, tills ytan fått fin färg. Ta ut den ur ugnen, låt svalna och skär upp i bitar.
Publicerat den
14 augusti 2010
Liknande recept
Skriv kommentar