- Serverar: 35 portioner
- Tid: 2 timmar
Skriv ut
Den numera välkända hemligheten bakom de saftiga bullarna heter Kesella.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225º.
- 1. Smula jästen i en degbunke eller assistent.
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37º.
4. Häll degspadet över jästen och rör om så att den löser sig.
5. Tillsätt Kesella, saffran, socker och salt och det mesta av mjölet.
6. Arbeta degen tills den blir blank och smidig.
7. Låt jäsa övertäckt ca 30min.
- 8. Arbeta degen på mjölat bakbord och forma till 35 kusar.
9. Lägg dem på bakplåtspapper på plåtar.
10. Garnera med russin.
11. Låt jäsa 20-30min.
12. Pensla med uppvispat ägg.
13. Grädda bullarna mitt i ugnen i 5-7min i 225º.
14. Bullarna är färdiga när dem blivit gyllenbruna. Du kan även lyfta upp en lussebulle och släppa den på plåten, känns den lätt så är de färdiga.
- Tips!
Gillar du inte saffran så är det bara att utesluta det.
Du kan även tillsätta russin i degen om du tycker det är gott.
Publicerat den
11 december 2007
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Gör ofta det här receptet med kessella. Så gott! Men jag har alltid i 2 dl socker för att få mer smak! Jästen löser sig snabbare om du tar i msk socker och lite (1-2 dl) av degspadet först och rör om. Prova använda vetemjöl special, då blir bullarna extra luftiga och inte så kompakta. Blå jäst går lika bra som röd jäst.
mmmmm.. En klassiker!
Jag gjorde dessa bullar till julen som var och det blev oerhört uppskattat av alla de jag bjöd:-)
Goda bullar. Känns lite nyttigare när det inte är så mycket socker i de. Tyckte dock att det blev lite lite med bara 1g saffran, nästa gång blir det 1½gram trots att den kostade 36kr/0,5gr
Dom vart super goda!! Tack för receptet!! :)
Tog i smetana i stället för jag tål inte mjölk. Blev super saftigt!
Det här lussebullarna har blivit tradition, helt enkelt ett måste så här på första advent. =)