Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lussebullar

(7 kommentarer)  
  • Serverar: 35 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Den numera välkända hemligheten bakom de saftiga bullarna heter Kesella.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225º.
  2. 1. Smula jästen i en degbunke eller assistent. 2. Smält smöret i en kastrull. 3. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37º. 4. Häll degspadet över jästen och rör om så att den löser sig. 5. Tillsätt Kesella, saffran, socker och salt och det mesta av mjölet. 6. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. 7. Låt jäsa övertäckt ca 30min.
  3. 8. Arbeta degen på mjölat bakbord och forma till 35 kusar. 9. Lägg dem på bakplåtspapper på plåtar. 10. Garnera med russin. 11. Låt jäsa 20-30min. 12. Pensla med uppvispat ägg. 13. Grädda bullarna mitt i ugnen i 5-7min i 225º. 14. Bullarna är färdiga när dem blivit gyllenbruna. Du kan även lyfta upp en lussebulle och släppa den på plåten, känns den lätt så är de färdiga.
  4. Tips! Gillar du inte saffran så är det bara att utesluta det. Du kan även tillsätta russin i degen om du tycker det är gott.

Liknande recept

Kommentarer (7)

  • Fibi 12 december 2008

    Gör ofta det här receptet med kessella. Så gott! Men jag har alltid i 2 dl socker för att få mer smak! Jästen löser sig snabbare om du tar i msk socker och lite (1-2 dl) av degspadet först och rör om. Prova använda vetemjöl special, då blir bullarna extra luftiga och inte så kompakta. Blå jäst går lika bra som röd jäst.

  • iokaste 14 december 2009

    mmmmm.. En klassiker!

  • LadyYuna 31 mars 2010

    Jag gjorde dessa bullar till julen som var och det blev oerhört uppskattat av alla de jag bjöd:-)

  • paddan_83 26 oktober 2010

    Goda bullar. Känns lite nyttigare när det inte är så mycket socker i de. Tyckte dock att det blev lite lite med bara 1g saffran, nästa gång blir det 1½gram trots att den kostade 36kr/0,5gr

  • 0Jenny0 9 december 2012

    Dom vart super goda!! Tack för receptet!! :)

  • uppbot 26 december 2012

    Tog i smetana i stället för jag tål inte mjölk. Blev super saftigt!

  • Irene-59 1 december 2013

    Det här lussebullarna har blivit tradition, helt enkelt ett måste så här på första advent. =)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.