Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lussekaka

 
  • Serverar: 20 portioner
Skriv ut

Det är extra roligt att bjuda på en stor lussekaka på adventsfikat. Dina gäster kommer att bli riktigt imponerade!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli ca 37 grader, fingervarm. Häll lite av degvätskan över jästen och rör så att jästen löser sig. Stöt saffran och en sockerbit i en mortel och tillsätt det tillsammans med resten av degvätskan, socker, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg och låt den jäsa övertäckt i 30 minuter.
  2. Blanda under tiden mandelmassa, smör, socker och vetemjöl i en bunke. Stöt kardemummakärnorna i en mortel och rör ner dem i fyllningen.
  3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den något. Dela degen i två delar. Kavla ut den ena till en rund platta som mäter 30 cm i diameter. Lägg degplattan på en bakpappersklädd plåt. Bred på fyllningen över hela kakan.
  4. Dela den andra degen i 14 jämnstora bitar. Rulla ut 4 stycken till långa längder och lägg dem ytterst runtom ovanpå kakan. så att det blir som en kant. Knip ihop ändarna så att de sitter ihop.
  5. Gör lussekatter av resten av degbitarna och lägg dem ovanpå kakan som en solfjäder, t ex 9 stycken i en cirkel och den 10:e i mitten. Tryck i russin i lussekatterna. Låt kakan jäsa i ca 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Pensla kakan med ägg och strö på pärlsocker där det är deg. Grädda lussekakan i 15-20 minuter. Låt lussekakan svalna på ett galler.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.