Instruktioner
Lägg russinen i blöt i en skål med vatten.
Smula jäst i en bunke.
Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i.
Låt saffranen "svettas" med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns.
Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt.
Häll spadet över jästen och rör om.
Ha genast i sirapen.
Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver).
Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen.
Baka ut degen.
Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl!
Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig.
Forma degen till lussebullar.
Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe.
Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med äggvita.
Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader.
Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge!
Lägg i plastpåsar när dom svalnat
Man kan göra Lussehjärtan med, Det är Dotterns kreation :) på bilden
Fluffiga är rätta ordet, lättbakad smidig deg dessutom. Full pott!!
Jätte goda!
Men hallå vad goda de blev!! Fluffiga och saftiga. Jag bakade en dubbel sats och det blev väldigt mycket bullar. De jäste som bara den, jag körde med 2 paket torrjäst för söta degar. Toppenrecept, jag kommer alltid köra detta recept hädanefter. :-)
Detta var helt klart de godaste lussebullarna jag har gjort. Detta receptet kommer jag absolut att göra varje år det är dags för lussebullar.
Toppen goda lussekatter fluffiga var dom!!!!
De blev verkligen supergoda :D !!! Jag skulle baka och ge bort men åt nästan upp alla själv! hehe, ibland kan det bli för mycket av det goda :)
De blev verkligen supergoda :D !!! Jag skulle baka och ge bort men åt nästan upp alla själv! hehe, ibland kan det bli för mycket av det goda :)
Så sjukt goda lusskatter. Kan inte få nog=)))
tips om man vill ha lite glansigare yta så kan man blanda strösocker med ägg och pensla när man tagit ut lusskatterna ur ugnen=)
Hej, detta är samma recept som jag hittat på www.alltforforaldrar.se i julsnack. Där heter det Mamma bulldegs saftiga och fluffiga saffransbullar. Kanonrecept som kommer att bakas även iår. Femma i betyg
Har letat i flera år och detta är verkligen det absolut bästa receptet hittills! Supergott!!
Underbara! saftiga och kanon goda! En 5:a!
Så himla goda!!!
En klar 5: till dessa underbart goda Lussekatter.
Kanon goda kommer nu att kasta alla andra recept på lussekatter :-)
Såå goda de blev. Mkt godare än köpta! Tror det är första gången jag bakar lussebullar så blev väldigt nöjd! :)
Supergoda blev dessa - bakade dem med fullkornsvetemjöl och det kanske blev en anings aning för mkt mjöl, men ändå hur smarriga som helst! En klar 5:a! ♥
Jätte goda en klar 5a
Super goda!! Helt klart värt 5 av 5 möjliga :)
Titta på bild nummer två, enbart vispat ägg (hela ägget) och de blir underbart glansiga utan extra socker. Har lärt mig av erfarenhet att de blir klistriga när man använder socker, och det ogillar jag! Bara snåla inte på ägget och pensla överallt så blir de fina!