Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lussekatter enligt bagarmästare Jan Hedh

 
  • Serverar: 30 portioner
Skriv ut

De absolut bästa lussekatterna enligt mitt tycke. Äkta saffran kan du köpa online hos t.ex. Borgeby Kryddgård.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Lägg russinen i blöt i 30 min (t.ex. i rom). Låt rinna av.
  2. Fördeg: Väg upp mjöl och socker och lös upp jästen i kall mjölk. Tillsätt 1,5 g saffran. Blanda mjöl, socker ,jäst och mjölk i en köksassistent och knåda degen på låg hastighet i ca 5-6 min. Lägg degen i en plastbunke eller plastlåda med lock och låt den jäsa i 45 min.
  3. Lussedeg: Lägg fördegen i en bunke (har du en mindre köksassistent, dela på degen och ingredienserna i lussedegen och gör den i två omgångar. Häll i mjöl, socker, salt, och resten av saffranet och arbeta degen på låg hastighet i ca 5-6 min. Tillsätt smöret i små bitar och öka hastigheten. Kör på hög hastighet i ca 10 min. Lägg degen i en plastbunke eller plastlåda med lock och låt jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader
  4. Lussekatter: Dela degen i två bitar. Skär upp ca 15 bitar av ena halvan och forma till lussekatter. Lägg på smord plåt, pensla med ägg och sätt i russin. Lägg på en bakduk och låt bullarna jäsa i 45 min. Grädda i ugnen i ca 8-9 min.
  5. Lussebullar: Kavla ut degen till en rektangel, strö russin på nedre halvan av rektangeln och vi över den övre halvan. Kavla platt. Vik sedan degplattan på mitten (kortsida till kortsida) och kavla en gång till. Skär strimlor (ca 2 cm breda) av degplattan, snurra dem och snurra ihop dem till en bulle. Pensla med ägg, lägg på bakduk och låt bullarna jäsa i 45 min. Grädda i ugnen i ca 10-12 min.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.