- Serverar: 4 portioner
- Tid: 40 minuter
Skriv ut
Lutfisk hör ju enligt många endast hemma på julbordet, men det tycker inte jag. Lutfisk går att äta året runt! Att koka lutfisken i mikrovågsugn är genialt. Inget går bort, det blir fast och vitt fiskkött. Tillbehöret med det varmrökta och balsamvinägersmakande sidfläsket ger lutfisken oanade smaker. Som extra tillbehör skall det vara någon stark senap, mald kryddpeppar eller mald svartpeppar som var och en får blanda ner i den krämiga vita såsen.
Naturligtvis serveras kokt potatis till den här lutfisken.
Instruktioner
- Blötlägg lutfisken i rikligt med kallt vatten i 24 timmar, byt vatten ett par gånger.
Ta upp fisken och låt den rinna av, torka den med en handduk.
- Lägg fisken i en med smör smord glasform som passar i micron, gärna en rund pajform.
Salta och strö ev. över lite malen svartpeppar och täck med plastfolie.
- Skär det rökta fläsket i strimlor, bryn det i lite smör i en stekpanna, strö över sockret och låt det fräsa med en stund, tillsätt balsamico, kalvfond och vatten, reducera bort all vätska.
- Koka lutfisken i mikrovågsugn, 4 + 4 minuter, ta ut efter de första 4 minuterna och häll av kokvattnet, spara ½ dl.
- Smält smöret till såsen i en kastrull, vispa ner mjölet och låt det fräsa av sig, tillsätt gräddmjölken, (4 dl mjölk och 3 dl grädde), koka upp under ständig vispning. Späd med lite kokspad från lutfisken. Salta och peppra.
- Koka ärtorna i lättsaltat vatten.
- Lägg upp fisken på varmt serveringsfat och garnera med balsamicofläsket ovanpå fisken och ärtor runt om.
Publicerat den
1 november 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Jättegott med lutfisk. Gjorde fläsket men hade inte rökt utan vanligt hemslaktat så det blev nog inte samma smak som det blivit med rökt. Men gott va det. Håller med dig att man kan äta det året runt. Vi skippade det på julafonen i år, det blir ju så mycket mat annars. Bra recept. Lena