En variant av lutfisk vid julbordet
Instruktioner
- Svartrötterna:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala svartrötterna och lägg dem på en plåt. Häll över olivoljan, salta och peppra. Baka i ugnen till dess de känns mjuka, 20-30 min. Pröva med en kniv om de är genommjuka.
- Smält sockret, i en kastrull. Stöt kryddorna i en mortel. Häll på vinägern, lite i taget, samt rödvinet och de stötta kryddorna. Var noga med att röra hela tiden. Låt koka upp, skär svartrötterna i 5 cm stora bitar och lägg ner dem i rödvinslagen. Rör ner smöret, ställ kastrullen åt sidan och låt svartrötterna stå och dra åt sig lagen före servering.
- Lutfisken:
Blötlägg fisken i minst 6 timmar och låt sedan rinna av på en torr handduk. Sänk ugnen till 175 grader. Portionera lutfisken i 4 bitar och lägg dessa i en ugnsfast form. Salta ordentligt och täck formen med folie. Baka i ugnen i 30-40 minuter - innertemperaturen skall vara ca 55 grader.
- Skär fläsket i tärningar och stek det knaprigt. Smält smöret gyllenbrunt och sila det sedan, för att få bort saltkristallerna. Rör ner dillen och schalottenlöken.
- Servera lutfisken med sidfläsket, svartrötterna, dillsmöret och ett riktigt luftigt potatismos, alternativt puré.
Publicerat den
15 december 2007
Liknande recept
Skriv kommentar