Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lutfisk med knaperstekt sidfläsk och glacerade svartrötter

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

En variant av lutfisk vid julbordet

Ingredienser

Instruktioner

  1. Svartrötterna: Sätt ugnen på 200 grader. Skala svartrötterna och lägg dem på en plåt. Häll över olivoljan, salta och peppra. Baka i ugnen till dess de känns mjuka, 20-30 min. Pröva med en kniv om de är genommjuka.
  2. Smält sockret, i en kastrull. Stöt kryddorna i en mortel. Häll på vinägern, lite i taget, samt rödvinet och de stötta kryddorna. Var noga med att röra hela tiden. Låt koka upp, skär svartrötterna i 5 cm stora bitar och lägg ner dem i rödvinslagen. Rör ner smöret, ställ kastrullen åt sidan och låt svartrötterna stå och dra åt sig lagen före servering.
  3. Lutfisken: Blötlägg fisken i minst 6 timmar och låt sedan rinna av på en torr handduk. Sänk ugnen till 175 grader. Portionera lutfisken i 4 bitar och lägg dessa i en ugnsfast form. Salta ordentligt och täck formen med folie. Baka i ugnen i 30-40 minuter - innertemperaturen skall vara ca 55 grader.
  4. Skär fläsket i tärningar och stek det knaprigt. Smält smöret gyllenbrunt och sila det sedan, för att få bort saltkristallerna. Rör ner dillen och schalottenlöken.
  5. Servera lutfisken med sidfläsket, svartrötterna, dillsmöret och ett riktigt luftigt potatismos, alternativt puré.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.