Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lutfisk med vit sås

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Vad vore julen utan lutfisk. Det som är så gott mums!!!!!

Ingredienser

Instruktioner

  1. 1. Låt lutfisken ligga i rikligt med kallt vatten minst 24 timmar, gärna ännu längre, innan den ska tillredas.
  2. 2. Kokning av lutfisk i ugn: Värm ugnen till 200 grader.
  3. 3. Lägg fisken med skinnsidan nedåt i en ugnssäker form med höga kanter. Täck med aluminiumfolie.
  4. 4. Koka i ugnen cirka 30 minuter. Ta ut den och låt den svalna. Principen är densamma som när man helsteker kött – man låter helt enkelt fisken få vila.
  5. 5. Putsa till bitarna så att de blir vackra. Salta och låt dem vara ytterligare 15 minuter i ugnen.
  6. 6. Såsen: Smält 2 matskedar smör i en kastrull. Rör ner mjölet och tillsätt mjölken och grädden.
  7. 7. Låt såsen koka på svag värme cirka 5 minuter. Vispa då och då.
  8. 8. Smaksätt med salt och peppar och rör ned 100 gram smör. Detta kallas för att blanka såsen. Mixa såsen strax före serveringen så att den blir luftig.
  9. 9. Servera lutfisken med såsen, kokt potatis, kryddpeppar, grön ärtpuré och eventuellt stekt bacon eller stekt fläsk i små tärningar som man gör i Bohuslän och i Norge.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • evaldo 26 december 2007

    Jag ska laga din lutfisk idag. Jag ser fram emot det för vi älskar lutfisk med vitsås och mycket kryddpeppar, gröna ärter och kokt potatis. Mums!! Sen lägger jag upp en bild på den om du inte har något emot det?.

  • BeritI 25 december 2011

    Tack för bra recept...

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.