Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Anitas lutfisklåda

(1 kommentar)  
Anitas lutfisklåda Anitas lutfisklåda
Skriv ut

Vill man göra lutfisklådan ännu festligare kan man lägg i räkor också.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Recepten är beräknade för 10-12 personer (julbord)
  2. Dag 1: Skölj lutfisken. Lägg den i rikligt med kallt vatten. Låt stå i kylen i minst 1 dygn.
  3. Dag 2: Ta upp lutfisken och låt den rinna av väl. Salta.
  4. Sätt ugnen på 200ºC.
  5. Lägg lutfisken i en långpanna. Täck med aluminiumfolie. Ugnsbaka i ca 45 minuter.
  6. Skala och skär potatis och morötter i tunna skivor, använd gärna matberedare. Skala och skär löken i tunna skivor.
  7. Sila av kokspadet från fisken. Koka potatis, morot, lök och piri piri i fiskspadet (fyll upp med vatten om det behövs). Koka mjuka, ca 20 minuter. Sila av kokspadet och mät upp 1 liter till såsen.
  8. Sätt ugnen på 250ºC, övervärme/-grill.
  9. Fräs smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Tillsätt kokspadet, lite i taget, under vispning. Avsluta med grädden. Smaka av med salt och vitpeppar.
  10. Smörj 1 stor ugnssäker form (20x30 cm) eller 2 mindre. Lägg potatisblandningen i botten. Grovhacka lutfisken och lägg i den. Häll över såsen. Fördela osten över.
  11. Gratinera högt upp i ugnen till fin färg. Ta ut ocyh servera eller låt svalna.
  12. Förvara i kyl till serveringsdags. Värm då i 20 min i 175ºC.
  13. Smaklig måltid i jul!

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • sikaal 28 november 2009

    Man tror kanske att lutfisk och piripiri inte går ihop, men det gör det! Det var en väldigt god "låda". Vi är bara två, så jag gjorde på ca 1 kg lutfisk, det hade räckt till minst en till.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.