Lättbakad och lyxig, dessutom är den helt glutenfri!
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en rund bakform ca 24 cm i diameter. "Bröa" kanten med lite mald sötmandel eller potatismjöl.
- Mal mandeln och blanda den med socker och bakpulver. Tillsätt äggen, oljan och skalet av citron och apelsin. Rör ihop till en slät smet och häll den i formen.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Kontrollera med en sticka att den är torr. Ta ut kakan och låt den svalna något i formen.
- Gör lagen. Häll citron- och apelsinsaften i en kastrull. Tillsätt socker och hel kanel. Koka upp och rör om tills sockret smälter. Koka lagen utan lock i ca 5 minuter eller tills den blir simmig.
- Skiva kumquatsen. Sjud dem i den simmiga lagen 3 minuter. Ta kastrullen från värmen.
- Stick några hål i kakan medan den fortfarande är lite varm och droppa över den heta lagen. Spara någon matsked av lagen att förvara kumquatsskivorna i tills kakan ska serveras. Låt kakan kallna. Täck den väl och låt stå kallt för att dra i några timmar, gärna över natten.
- Garnera kakan med de sparade kumquatsskivorna, och gärna några fin brutna bitar av kanelstång. Droppa sedan över resterande lag. Sikta över lite florsocker. Servera kakan med lättvispad grädde.
Publicerat den
19 november 2013
Liknande recept
Skriv kommentar