Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lyxig choklad- och hallonmoussetårta

 
  • Serverar: 14 portioner
Skriv ut

Lyxig tårta med 4 lager. Saftig chokladbotten som toppas med en len choklad- och hallonmousse som sedan täcks av en hallongeléspegel. Denna tårta är otroligt vacker och smakar helt underbart!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Klipp ut och lägg ett runt bakplåtspapper i botten på en springform, 24 cm i diameter. Pensla papperet med smält smör.
  2. Vispa ihop ägg och socker med en elvisp i en bunke. Hacka chokladen och smält den i en mikro och vänd ner den i bunken. Rör ner smör och mjöl i blandningen. Häll smeten i formen. Grädda bottnen mitt i ugnen i 12-13 minuter. Ta ut och låt den svalna. Ta loss kanten på formen och diska den. Sätt sedan tillbaka den runt bottnen.
  3. Chokladmousse: Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter. Lägg den hackade chokladen i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen och rör om tills allt har smält. Värm lite i mikron om inte allt smälter. Värm ägg och äggulor, socker och vatten i en kastrull under vispning till 85 grader eller tills det börjar tjockna. Ta av från värmen och fortsätt vispa tills blandningen är helt kall.
  4. Blanda ihop äggsmeten med chokladsmeten. Ta upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull. Rör ner gelatinet i chokladmassan. Vispa grädden lätt och vänd ner den sist. Häll upp moussen till hälften i formen ovanpå bottnen och jämna till ytan. Ställ in formen i frysen i minst 3 timmar.
  5. Hallonmousse: Lägg gelatinet i en skål i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa äggulorna och florsockret till ett fluffigt skum. Rör ner hallonpurén. Lyft upp gelatinet och smält det i en kastrull. Rör ner det i hallonsmeten och vänd ner lättvispad grädde. Häll hallonmoussen ovanpå chokladmoussen och ställ tillbaka formen i frysen i 3-4 timmar eller tills moussen har stelnat.
  6. Hallongelé: Lägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter. Koka upp vattnet och sockret. Tillsätt hallonpurén och lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i hallonsockerlagen. Dra kastrullen från plattan och låt gelén svalna i rumstemperatur.
  7. Glasera den frysta tårtan med gelén. Ställ tårtan i frysen i 30 minuter. Lossa kanterna med en kniv innan du lyfter upp formen.
  8. Garnera med färska bär och chokladdekorationer.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.