Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lyxig chokladkolapaj

(7 kommentarer)  
  • Serverar: 14-16 portioner
Skriv ut

Pajen är mäktig och räcker till många. Två lager härlig chokladkola, en vit och en mörk samsas i ett pajskal gjort av chokladkakor. Hela pajen "bakas" utan ugn.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Smält smöret och häll i matberedaren under tiden som den går. Tryck ut smulorna i en veckad pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.
  2. Mörk chokladkola: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Låt koka ca 10 min till 120°. Dra kastrullen från värmen och rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ kallt.
  3. Vit chokladkola: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och koka ca 10 min till 120°.
  4. Hacka under tiden chokladen. Dra kastrullen åt sidan och rör i hackad choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt.
  5. Inför servering är det gott om pajen ställs fram en stund innan den serveras. Pudra över kakao. Servera i små bitar då pajen är mycket mäktig.
  6. Bjud eventuellt vispad grädde till.

Liknande recept

Kommentarer (7)

  • begeanka 8 december 2008

    Denna smakar mumsigt! Blev bjuden på jobbet häromdagen och föll direkt för den.

  • Jilliii 18 mars 2009

    är ättikspriten absolut nödvändig? o i såfall varför? sådan liten mängd tänkte jag på..

  • monfo 4 april 2009

    Helt underbar! Man kan inte ta så stor bit åt gången, tyvärr, då blir det för mycket!

  • mmmmm 5 april 2009

    Tycker att det är för länge att koka kolan till 120 grader - fick slänga en sats för den blev hård som knäck. Kokade i stället den till 112 grader vilket funkade mycket bättre! Sedan tyckte jag att det behövde "hända" något mer när man åt den, så rostade hasselnötter i kolasmeten skulle nog inte vara helt fel....

  • wirinkatasp 29 mars 2011

    Såå himla god i sommar ska denna göras många gånger och färska jordgubbar ska då serveras till

  • lenasj65 27 april 2011

    Gjorde denna till ett kalas häromkvällen, blev verkligen uppskattad! Kolan i mellanlagret blev dock lita rinnig men smaken var ljuvlig!

  • Foan 21 maj 2011

    Det här är min absoluta favorit bland efterrätter,fantastisk men mäktig, har gjort den flera gånger. Alla har bett om receptet.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.