Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lyxig hallonmoussertårta

(4 kommentarer)  
  • Serverar: 8-10 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Detta är ett helt ljuvligt gott recept som kräver lite tid och planering, men det är värt varenda sekund. Det är nog den godaste mousse du kan tänka dig! Sockerkaksbotten är dessutom helt perfekt som tårbotten! Riktigt lätt och luftig! Jag hann knappt fota eftersom den gick åt så snabbt vid bjudningen!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Värm ugnen till 175 °c. Smörj lätt en bakform (22 cm) med löstagbar botten och klä botten med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och socker med elvisp i en liten bunke i fem minuter eller tills det blivit en tjock, pösig smet. Sikta mjölet tre gånger, blanda det med bakpulvret och vänd ned det i äggsmeten med metallsked. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda 10-15 minuter. Låt svalna på galler.
  3. Diska formen och klä botten och sidorna med plastfolie.
  4. Kör hallonen i omgångar i mixer eller matberedare till en slät smet och tryck den genom en plastsil för att få bort kärnorna.
  5. Ställ undan 1 1/4 dl hallonpuré till glasyren.
  6. Vispa äggulor och socker i en värmetålig skål i fem minuter eller tills det blivit en tjock smet.
  7. Koka upp mjölken och häll den i omgångar över äggsmeten, under oavbruten vispning.
  8. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten och rör om i ca 10 minuter eller tills smeten tjocknar något och täcker baksidan på en sked. Låt svalna.
  9. Strö agar-agar (gelatin) pulver i ett jämnt lager över 2/3 dl vatten och låt det svälla en stund. Låt sedan detta koka upp och sjuda tills det löst uppp sig helt i vattnet.
  10. Rör ner agar-agar, hallonpuré och likören i äggkrämen och ställ den sedan i kylskåp tills den blivit tjock men inte stelnat.
  11. Vispa grädde till mjukt skum och vänd ned den i hallonsmeten med metallsked.
  12. Lägg sockerkakan i den iordninggjorda formen och häll hallonsmeten över i ett jämnt lager. Ställ i kylskåp i flera timmar eller tills smeten har fast konsistens.
  13. Gör glasyren: Strö agar-agar i ett jämnt lager över 3/4 dl vatten och låt det stå och svälla en stund. Koka upp och rör om tills det löst upp sig helt i vattnet. Låt svalna något.
  14. Rör ned agar-agar och likören i den undanställda hallonpurén. Häll glasyren över den stelnande hallonmoussen. Ställ i kylskåp tills allt stelnat helt.
  15. Gör chokladbarken: Täck en bakplåt med åtsittande plastfolie. Bred ut chokladen i ett tunt lager och låt stelna. Bryt den sedan i stora kantiga bitar.
  16. Vid servering: Skär kakan i bitar, ställ några chokladbitar mot kanten av varje bit och håll dem på plats med en liten klick grädde. Harnera med hallon, floursocker och vackert spritsad grädde!

Liknande recept

Kommentarer (4)

  • Lixa 27 juni 2010

    Gjorde denna till midsommar och det blev totalt misslyckat! Hur bär du dig åt med agar-agar? hela moussen bestod av små geléklumpar! det gick inte att äta. Det funkade inte alls att smälta agaragar i så lite vatten, det blev ju bara en tjock massa?? fick fylla på med dubbelt så mkt vatten för att det skulle kunna koka upp o sedan sjuda.. Man behöver nog lite mer hjälp på traven för att lyckas med detta recept, så du får gärna specificera lite mer t ex hur länge du hade den i kylen innan vispgrädden skulle i samt hur länge agarn skulle ligga i vattnet och svälla.. annars var det mkt god smak på moussen.. så det var synd att resultatet blev som det blev..

  • Sandrad81 6 juli 2010

    Oj vad konstigt! Det funkade bra för mig... Men agar-agar kan vara lite svårsmält. Det är viktigt att det har löst upp sig ordentligt i vattnet innan man använder det i moussen. Det tar ett litet tag innan det löser upp sig, så det gäller att ha tålamod. Vet själv att jag var lite frustrerad innan det gav med sig. Jag hade sedan inne moussen i ca 2-3 timmar innan servering. Jag misstänker att det blir bättre resultat med vanligt gelatin, men det har jag aldrig använt!

  • Sandrad81 12 juli 2012

    Klicka er gärna in på min blogg: http://sandraskok.blogspot.com

  • Sandrad81 23 juli 2012

    Hittade MIa Öhrns braiga text om varför mousse är så svårt att lyckas med! Detta är alltså inte ett enkelt recept utan ett lite svårare att lyckas med! MEEEEEN det är verkligen ett av de godaste jag smakat om man vågar försöka! http://miaohrn.wordpress.com/2011/05/05/moussetrubbel/

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.