Denna köttfärssås tar en stund men den är väl värd mödan. Funkar lika bra som vardagsmat till barnfamiljen eller som bjudmat vid fest.
Instruktioner
- Hetta upp hälften av oljan i en panna. Finhacka gul lök, vitlök, morötter samt selleri och fräs på medelvärme tills grönsakerna är mjuka och glansiga. Slå på balsamvinägern, rör om och låt den fräsa med några sekunder. Häll över grönsakerna i en stor kastrull/stekgryta. Häll i och hetta upp resten av oljan i pannan. Bryn köttfärs och fläsk. Blanda ned i kastrullen med grönsakerna. Under tiden kokar du upp rödvinet med tomatpuréen. Rör om och blanda ned i köttfärs-grönsaksröran. Koka upp och smula ned buljongtärningarna. Pytsa i vattnet och koka upp på nytt. Rör ned samtliga kryddor (inklusive sockret). Sänk värmen och låt köttfärssåsen sjuda länge (minst två timmar, gärna längre) under lock. Rör om då och då och tills vätskan nästan kokat bort. Koka upp grädde/mjölk och häll över såsen. Smaka av och justera ev med önskade kryddor eller salt. Sjud ytterligare en halvtimma, blanda ev ned parmesanost.
- Servera till nykokt pasta, ett gott brytbröd, oliver och grönsallad. Eller använd som köttfärssås i lyxig lasagne.
Publicerat den
5 mars 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Detta var verkligen en riktigt god köttfärssås - och enkel att laga!! Tack för receptet!
suveränt god och lättlagad rätt.
Underbar köttfärssås som går hem hos både stor och liten ! Jättebra med stor sats så det blir en extra middag i frysen.
Kanon gott ....trots att jag bara hade finskt lingonvin hemma och ingen balsamvinäger utan vitvins..... sen slog jag nog på 4 dl grädde men mumma var det!!!
Hade inte ork eller tid att låta den koka så länge, så det blev bara ca 1 timme, men den blev mustig och god i alla fall.
Har alltid fått lära mig att: ''Grunden till en köttfärsås är krossade tomater'' Men här bevisas motsatsen, Så otroligt smarrigt!
Supergott. Skippade selleri och minskade mängden peppar. Gillades av hela familjen.