- Serverar: 8-10 portioner
- Tid: 50 minuter
Skriv ut
Denna lättgjorda potatisgratäng går inte av för hackor. Fantastiskt god och matig, trots ringa ingredienser. Passar till alla kötträtter, kanske företrädesvis vilt och får.
Instruktioner
- Skala potatisen och skär i skivor i matberedaren.
Sätt ugnen på ca 220 grader.
- Hacka purjolöken.
Häll lite grädde på botten i en form.
- Lägg ett lager potatis i formen.
Salta lite över potatisen.
Strö över purjolök.
Riv skivor av västerbottensosten med en osthyvel och täck lagret.
Häll över av grädden.
Upprepa tills dess att formen är lagom full.
Sista lagret ska vara potatis och grädde.
- Grädda i 50 minuter, ibland mer. Tiden kan variera lite beroende på potatis. Jag brukar stänga av ugnen och låta den stå i eftervärme 10-15 minuter, då blir den sådär tung och god. Snåla inte med grädden!
Om gratängen fort får färg, sätt en plåt över eller lägg på folie.
Publicerat den
14 augusti 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Hur mycket ost ska det vara då. Lagade den för ett tag sen och måste säga att den var riktigt god. Tror det gick åt ett halvt kilo västerbottensost.