Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lyxkladdkaka med chokladtäcke

 
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

Ljuvligt kladdig med knapriga nötter och läcker glasyr.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ägg och socker till en jämn smet. Tillsätt mjöl, kakao och vaniljpulver. Smält smöret med havssaltet och blanda i smeten. Rör till en jämn smet.
  3. Rosta pistaschnötterna i en torr stekpanna. Rosta tills de fått lite färg, stjälp upp på en handduk och putsa dem försiktigt så att skalet försvinner (dock inte allt)
  4. Smält sockret på medelhög värme, rör tills det blir gyllenbrunt och tillsätt nötterna (var försiktig så att de inte bränns vid). Låt puttra en stund tills alla nötter är täckta av det smälta sockret.
  5. Tillsätt nu 3 msk smör för att separera nötterna. Häll upp på ett bakplåtspapper och dela dem fort med en gaffel. Låt svalna och vänd försiktigt ner dem i smeten.
  6. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter, eller tills kakan känns någorlunda fast i konsistensen, du kan försiktigt "skaka" på formen utan att det blir små vågor. Låt den svalna.
  7. Chokladglasyr: Koka upp grädden och tillsätt chokladen, delad i bitar, och vaniljpulvret. Rör till en jämn smet. Häll detta på kakan och låt stelna i kylen.
  8. Någon timme före servering eller senare kan du dekorera med bär och värma marmeladen tillsammans med vattnet i en kastrull, sila bort eventuellt skal och fruktkött. Pensla bären försiktigt med glasyren. Låt stelna ett par minuter och lägg bären på kakan.
  9. Servera gärna med lättvispad grädde och mer färska bär.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.