Kombinationen av mörk choklad och katrinplommon är fantastiskt god. Och en skvätt konjak försämrar inte smaken på något sätt. Servera pajen tillsammans med en klick lättvispad grädde.
Instruktioner
- Arbeta ihop mjöl, socker, kakao och smör till en smulig massa, helst i en matberedare. Tillsätt äggulor och vatten och arbeta ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen ca 1 timme.
- Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen i kylen 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
- Purén:
- Lägg plommonen i en kastrull och häll på så mycket vatten att det precis täcker. Koka sakta under lock tills de är mjuka, 5-10 minuter. Lyft upp plommonen och mixa dem tillsammans med konjak. Tillsätt så mycket av kokvattnet att det blir en puré, ca 2 msk. Bred katrinplommonpurén över det förgräddade pajskalet.
- Mousse:
- Vispa grädden. Smält chokladen över vattenbad. Ta chokladen från värmen. Rör ner en äggula, i taget i chokladen. Blanda i hälften av grädden i chokladsmeten. Vänd sedan ner resten av grädden. Vispa vitorna till ett hårt skum, tillsätt sockret, fortsätt vispa till en blank smet. Vänd ner äggvitorna i chokladsmeten.
- Häll chokladmoussen i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter. Pajen ska fortfarande vara lite lös i mitten, den stelnar ytterligare när den kallnar.
- Servera gärna pajen med lättvispad grädde.
Publicerat den
26 november 2014
Liknande recept
Skriv kommentar