Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mörk chokladpaj med chokladmousse och katrinplommon

 
  • Serverar: 8-10 portioner
Skriv ut

Kombinationen av mörk choklad och katrinplommon är fantastiskt god. Och en skvätt konjak försämrar inte smaken på något sätt. Servera pajen tillsammans med en klick lättvispad grädde.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Arbeta ihop mjöl, socker, kakao och smör till en smulig massa, helst i en matberedare. Tillsätt äggulor och vatten och arbeta ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen ca 1 timme.
  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen i kylen 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
  3. Purén:
  4. Lägg plommonen i en kastrull och häll på så mycket vatten att det precis täcker. Koka sakta under lock tills de är mjuka, 5-10 minuter. Lyft upp plommonen och mixa dem tillsammans med konjak. Tillsätt så mycket av kokvattnet att det blir en puré, ca 2 msk. Bred katrinplommonpurén över det förgräddade pajskalet.
  5. Mousse:
  6. Vispa grädden. Smält chokladen över vattenbad. Ta chokladen från värmen. Rör ner en äggula, i taget i chokladen. Blanda i hälften av grädden i chokladsmeten. Vänd sedan ner resten av grädden. Vispa vitorna till ett hårt skum, tillsätt sockret, fortsätt vispa till en blank smet. Vänd ner äggvitorna i chokladsmeten.
  7. Häll chokladmoussen i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter. Pajen ska fortfarande vara lite lös i mitten, den stelnar ytterligare när den kallnar.
  8. Servera gärna pajen med lättvispad grädde.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.