Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ugnsbakad lax med örttäcke

(6 kommentarer)  
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Till midsommar äter vi alltid lax. Först var det inkokt lax med sedan har vi gått över till denna ugnsbakade lax som sköter sig själv i ugnen. Blir lika possitivt överraskad att den är så god varje midsommar.

Ingredienser

Instruktioner

Ta fram smöret i rumstemperatur ca en halvtimma före tilllagning så det går att röra. Ta ca 1 msk av smöret och smöra en ugnsfast form och lägg i laxsidan med skinnet nedåt. Salta och peppra på laxen. Hacka dill och gräslök fint och blanda med resten av smöret, bred örtsmöret över laxsidan. Grädda i 200-225 grader ca 20 minuter till laxen är genomkokt. Servera med kokt nypotatis, sallad och en kall senapssås. (Se "Senapssås med dill" 3 dl vispad grädde, 1 dl majonäs, 1 dl senap, lite socker, en skvätt ättika och massor med dill)

Liknande recept

Kommentarer (6)

  • Pyret09 27 december 2010

    Kanongott! Vi hade faktiskt den här laxen som huvudrätt på vårt bröllop, mycket uppskattat!

  • Bullemor 13 maj 2011

    Hade denna fantastiska lax ( och sås) som huvudrätt på Påskafton och det blev väldigt uppskattat! Kan dock tänka mig att misnka smörmängden något till nästa gång, då det kändes som mycket bara rann av och inte gjorde någon större nytta. Tack för ett kanonrecept!!

  • dolores 23 juni 2011

    Härligt ! Provlagade denna rätt för att ev. ha på Midsommarafton. Det blev kanon och en stark 5:a, även såsen var perfekt, så nu vet ni vad som vankas imorgon (Midsommarafton)

  • ullisw 7 april 2012

    Jag gjorde laxen idag på påskafton och den blev verkligen jättegod! Kommer helt klart göra den igen.

  • pingu 28 november 2012

    Jättegott verkligen! Bjöd makens kinkiga släkt o alla åt som utsvultna vargar. Klippte ned en knippa persilja i kryddblandningen då jag hade en persiljesås till. Blev bra :)

  • berggrenskan 18 juni 2014

    Min ena bror och min syster firar alltid midsommer tillsammans och är som jag uppvuxna med mammas goda inkokta lax, men de har också gått över till min ugnsbakade lax, fast de äter den kall (lagar den dagen innan) med Mammas sås och färkpotatis. Det går lika bra det.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.