Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mammas moussaka

 
  • Serverar: 6 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Perfekt bjudmat när man vill återuppleva grekisk taverna.Laga gärna till den dagen innan och värm på den inför middagen. Passar utmärkt med lite tzatziki och en härlig grekisk sallad till.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor, blötlägg i saltat vatten för att mildra den beska smaken och låt vätskan rinna av. Efter ca 20 minuter torkar du av skivorna med hushållspapper.
  2. Skala och skiva potatisen ganska tunt och råstek den lätt i olja. (eller använd kokt skivad potatis). Bryn även auberginerna en stund.
  3. Så är det dags för köttfärssåsen. Hacka och fräs lök och vitlök. Stek tillsammans med köttfärsen under omrörning. Slå över vinet och tillsätt tomaterna och tomatpurén. Smaksätt med finhackad persilja, muskotnöt, kanel, salt och peppar och ev. lite chili. Låt köttfärsröran puttra ungefär en kvart på svag värme.
  4. Ostsåsen gör du så här. Vispa ut mjölet i mjölken och rapsoljan i en kastrull. Koka på låg värme i 2-3 minuter under ständig omrörning tills du får en fin slät sås. Ta kastrullen åt sidan och krydda med salt, muskotnöt. Ost och de uppvispade äggen. Blir såsen för tjock späder du med mera mjölk.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg potatisskivorna i en smord hög ugnsfast form, salta och peppra. Bred därefter över köttfärsröran och täck med aubergineskivorna och bred slutligen ostsås överst. Strö riven ost och ströbröd över hela kalaset. Grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Låt stå en stund innan servering.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.