- Serverar: 4 portioner
- Tid: 2 timmar
Skriv ut
En engelsk paradrätt till påsk men här har jag försvenskat receptet.
Tillbehöret är morötter som stekt i samma långpanna som köttet. Rätten tar några timmar att få klar men den mest tiden är i ugnen på låg värme.
Instruktioner
- Värm ugnen till 125 grader
- Lägg kotlettraden i en långpanna med fettsidan uppåt
Skär ett rutmönster med en vass kniv ca 1 cm djupa
Skär sedan diagonalt så ett diamantmönster bildas.
Klappa in köttet generöst med salt och svartpeppar
- Lägg lagerbladen och olivoljan i en mixa med en mixerstav så fint som möjligt. Gnid in lagerblads-oljan över hela köttet så den kommer ner i alla skåror.
Stick en kött-termometer i steken så du har lite koll.
Ugnsstek köttet i 1 timme längst ner i ugen innan du börjar glaza.
- Gör mandarin-glazen:
Smält smöret i en kastrull och tillsätt de hackade mandarinerna, juicen, muscadosockret, vattnet och de hela kryddorna.
Koka ner lagen sakta till en sirapsliknade glaze. Det kan ta 60 minuter ungefär men du behöver bara röra då och då.
- Pensla glaze över steken, som stekts i 1 timma, med frukthack och allt (spara till ytterligare pensling och lite till serveringen). Ställ tillbaka steken i ugnen och fortätt steka i 1 1/2 timma, pensla eller ös varje halvtimma.
- Öka värmen till 200 grader.
Skala morötterna och lägg dem runt steken, salta och peppra och vänd dem glazen. Fortsätt steka ca 1/2 timma i mitten av ugnen, tills morötterna är klara och köttet mörkt och krispigt av glazen.
- Låt köttet vila en stund innan den skivas. Vänd ner babyspenat bland morötterna och servera dem och extra glaze vid sidan om.
Publicerat den
15 mars 2008
Skriv kommentar