Gör den gärna dagen innan!
Björnbär kan bytas ut mot hallon. Tårtan på bilden har även ett lager med hallonmousse.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg en rundel bakplåtspapper i en rund form med löstagbar kant, 23-25 cm i diameter.
- Riv mandelmassan (det går lättare om du fryser den innan) och vispa ihop den till en smet tillsammans med äggen.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, 15-25 minuter. Låt kakan svalna i formen, stjälp upp den och dra av papperet. Diska ur formen och lägg tillbaka kakan.
- Passera björnbären genom en finmaskig sil så att det blir en slät puré.
- Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten. Koka socker och vatten några minuter tills sockerlagen är genomskinlig.
- Lyft upp gelatinbladen, krama ur dem och låt dem smälta under omrörning i sockerlagen. Låt svalna.
- Vispa grädden och blanda den först med björnbärspurén och sen med avsvalnad sockerlag. Se till att allt är väl blandat.
- Häll moussen ovanpå kakan och "skaka till" formen så att moussen blir slät, täck formen med plastfilm eller aluminiumfolie så att den inte tar smak av annat.
- Låt den stå i kylen minst 4 timmar, allra helst över natten.
- Lossa försiktigt den avtagbara kanten (dra ev. med en kniv längs tårtans kant först) och dekorera tårtan valfritt.
Publicerat den
17 september 2009
Liknande recept
Skriv kommentar