Den godaste äppelkakan som jag känner till!
Instruktioner
- Vispa äggulor, ägg och socker pösigt. Tillsätt det smälta smöret. Blanda mjöl och bakpulver och vispa försiktigt ned det i äggsmeten.
Häll smeten i en smord och bröad form (ca 26 cm i diameter).
- Skala äpplena och skär dem i skivor. Lägg dem på smeten i formen och strö över kanel.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa lite till.
- Fördela marängsmeten över äpplena och strö ev. över hackad sötmandel eller mandelspån.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 50 minuter. Täck med folie om ytan blir för mörk.
Serveras med vaniljvisp eller glass.
Publicerat den
26 september 2009
Kommentarer
Skriv kommentar
detta ska jag helt klart smaka..ser ju gö gott ut
Inte alls dumt!
Vi satsade allt på ett kort och bjöd upp våra grannar när kakan stod i ugnen. Den blev riktigt god och de lät sig väl smaka. Nu får den hamna i standardefterättslistan. Tack!
Det här var sannerligen en mycket elegant och läcker dessert. Det var den tredje äppelkakan i höst, alla enligt olika recept från denna community och hela familjen gav guldmedaljen åt denna. De andra har även varit goda. Men summa summarum var detta vinnaren.
Kalasgott! Baka den ,ät och njut!
Tack för receptet. Kakan var god. Jag serverade den tillsammans med vaniljglass som jag hade vispart upp lite.
God!
En jättegod och enkel efterrätt. Dom jag hittills bjudit har ätit mycket och lovordat den!
Supergod! Bjöd svärföräldrar och föräldrar på den och den tog slut i ett nafs! Den gör vi om!
Jättegott med rabarber också! Ett "universalrecept"? ;-D
En jättegod paj som alla gillade. Vi använde rabarber som vi först stekte med kardemumma o vaniljsocker. Mmmm! Det blev väldigt gott!
Låter jättegott o ska provas idag!
Den var jättesmarrig=) Tack för fikat "bullmorsan"
Super gott! Bjöd den till mina svärföräldrar i helgen och den blev mycket uppskattad.
Toppen god, och uppskattad av alla. Kommer att göra denna fler gånger. :- )
Jätte god!
Mycket god och uppskattad av våra kaffegäster
Jättegod paj!
Jättegod. Rörde socker och smör tillsatte ägg lite i sänder och vände ner mjölet. Använde Bramleys, ett utmärkt engelskt matäpple.
Blev tyvärr lite besviken, för jag tyckte kakan i botten blev snustorr. Hade inne den i max 50 min. Hade gärna haft lite fler äpplen också, för de liksom "försvann" i allt annat. I övrigt mycket smarrig, bäst nybakad helt klart!
Trodde det skulle vara en hit, det lät vekligen jätte gott!!! MenTyvärr vart jag oxå besviken, lite torr, ingen smak! Det kanske beror väldigt mycket på äppelsorten??? Men maränegn smakade inte heller något???
Blev en jättegod kaka och den blev jättefin med marängen. Kommer göras många gånger! Tack för receptet! :o)
En riktig succe. Jag sänkte värmen till 150 grader och lät kakan stå inne i 40 minuter. Den blev både saftig och jättesmarrig. Inger i Enköping
Mycket god som en avslutning på middagen. 8 st som gillade den. Britta som bakar mycket.
Tack för ett toppenrecept :o) Smakade super och en paj som jag helt klart kommer att göra om. Var lite rädd för "torr botten" så jaghade min inne i 170 grader i 45 min. Helt kanon! Varma höstkramar Pilsners matte
VÄRLDSKLASS på denna äppelkaka! Alla gillade den. Kommer att bjudas på vid fler tillfällen. Du som läser detta: Baka den! Du ångrar dig inte! Tusen tack för att receptet finns här.
Mycket god.En klar femma
Ett enkelt och bra recept och tillika supergott! Bra avslutning på en god middag!
Detta var verkligen ett kanonrecept :) kommer att göras många ggr till i mitt kök. Tusen tack för receptet:) Jag sänkte graderna till 150 o hade inne kakan i ca 45 min. Den blev perfekt:)
Riktigt god kaka! Klar femma!
Ja håller med att det var ett kanon recept. Kommer garanterat göras flera gånger. En femma får du av oss här :)
Visst var kakan god men inte alls så god som jag förväntat mig att den skulle vara. Så betyget från oss kan inte bli högre än en trea tyvärr.
Jättegod kaka! Kommer jag att baka flera gånger.
Supergod! Klar 5:a!