Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fryst hallon- och lakritscheesecake

 
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

Krispig och len är denna ljuvliga cheesecake i tre våningar: knaprig chokladbotten, lakritsfyllning och hallonfyllning. Allt toppas sedan med lakritskolasås och minimaränger med lakrits!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Botten: Mixa kexen och kakorna och blanda med sockret. Smält smöret och rör ner det i kaksmulorna. Lägg smuldegen i en rund springform, ca 20 cm i diameter med hög kant, ca 7-8 cm. Platta till degen med baksidan av en sked. Sätt in formen i frysen under tiden du gör fyllningen.
  2. Fyllning: Vispa färskost, äggulor, socker och vaniljsocker till en fluffig smet tills sockret löst sig. Dela upp smeten i två skålar. Rör ner lakritsgranulat i den ena och hallonpuré i den andra. Vispa grädden i en skål och äggvitorna i en annan.
  3. Vänd ner hälften av grädden i lakritsfyllningen och den andra hälften i hallonfyllningen. Gör på samma sätt med den vispade äggvitan. Häll lakritsfyllningen över smulbottnen och häll sedan försiktigt hallonfyllningen över lakritsfyllningen. Sätt in tårtan i frysen i minst 6 timmar.
  4. Minimaränger: Sätt ugnen på 100 grader.
  5. Vispa äggvita och citronjuice skummigt med en elvisp. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt hälften av sockret. Vispa in sockret i skummet och tillsätt sedan resten av sockret. Öka hastigheten igen och vispa marängsmeten i ett par minuter. Sikta florsockret genom en sikt eller en finmaskig sil och vänd ner det i marängsmeten med en slickepott.
  6. Fyll en engångsspritspåse med marängsmet och spritsa ut ca 150 små maränger på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite lakritsgranulat. Grädda marängerna mitt i ugnen i 25-35 minuter. De ska vara torra på undersidan och lätta att flytta på. Minimarängerna kan förvaras i rumstemperatur i lufttäta burkar.
  7. Lakritskolasås: Koka upp sirap, socker, grädde och lakritsgranulat. Låt det koka tills såsen börjar tjockna och tillsätt ett par droppar svart hushållsfärg. Låt såsen kallna, den kan då tjockna lite ytterligare.
  8. Montering: Ta fram tårtan ur frysen. Garnera med lakritskolasås, minimaränger och bär. Lakritssåsen och minimarängerna som blir över kan du servera vid sidan av tårtan.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.