Krispig och len är denna ljuvliga cheesecake i tre våningar: knaprig chokladbotten, lakritsfyllning och hallonfyllning. Allt toppas sedan med lakritskolasås och minimaränger med lakrits!
Instruktioner
- Botten:
Mixa kexen och kakorna och blanda med sockret. Smält smöret och rör ner det i kaksmulorna. Lägg smuldegen i en rund springform, ca 20 cm i diameter med hög kant, ca 7-8 cm. Platta till degen med baksidan av en sked. Sätt in formen i frysen under tiden du gör fyllningen.
- Fyllning:
Vispa färskost, äggulor, socker och vaniljsocker till en fluffig smet tills sockret löst sig. Dela upp smeten i två skålar. Rör ner lakritsgranulat i den ena och hallonpuré i den andra. Vispa grädden i en skål och äggvitorna i en annan.
- Vänd ner hälften av grädden i lakritsfyllningen och den andra hälften i hallonfyllningen. Gör på samma sätt med den vispade äggvitan. Häll lakritsfyllningen över smulbottnen och häll sedan försiktigt hallonfyllningen över lakritsfyllningen. Sätt in tårtan i frysen i minst 6 timmar.
- Minimaränger:
Sätt ugnen på 100 grader.
- Vispa äggvita och citronjuice skummigt med en elvisp. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt hälften av sockret. Vispa in sockret i skummet och tillsätt sedan resten av sockret. Öka hastigheten igen och vispa marängsmeten i ett par minuter. Sikta florsockret genom en sikt eller en finmaskig sil och vänd ner det i marängsmeten med en slickepott.
- Fyll en engångsspritspåse med marängsmet och spritsa ut ca 150 små maränger på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite lakritsgranulat. Grädda marängerna mitt i ugnen i 25-35 minuter. De ska vara torra på undersidan och lätta att flytta på. Minimarängerna kan förvaras i rumstemperatur i lufttäta burkar.
- Lakritskolasås:
Koka upp sirap, socker, grädde och lakritsgranulat. Låt det koka tills såsen börjar tjockna och tillsätt ett par droppar svart hushållsfärg. Låt såsen kallna, den kan då tjockna lite ytterligare.
- Montering:
Ta fram tårtan ur frysen. Garnera med lakritskolasås, minimaränger och bär. Lakritssåsen och minimarängerna som blir över kan du servera vid sidan av tårtan.
Publicerat den
9 april 2015
Liknande recept
Skriv kommentar