Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Dajmtårta / Daimtårta / Glassmarängtårta

(6 kommentarer)  
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Mycket god glassmarängtårta som även kallas för dajmtårta. Receptet är ganska enkelt att göra och bra att ta fram ur frysen när gästerna kommer!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Hetta upp en torr stekpanna. Rosta nötterna så här: "Stek" nötterna några minuter så att de blir gyllengula och luktar nötter. Låt dem svalna och grovhacka dem.
  2. Dela äggen. Häll äggvitorna i en bunke och lägg äggulorna i en annan.
  3. Vispa äggvitor till ett hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter. Blanda ner de hackade nötterna.
  4. Bred ut marängsmeten på en smord plåt, eller på bakplåtspapper på en plåt till en rund botten ca 26 cm i diameter. Man kan också använda en rund form med löstagbar kant så slipper man använda folie senare.
  5. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i 150 grader (varmluft eller vanlig ugn) ca 45 minuter.
  6. Låt marängbottnen svalna.
  7. Vispa äggulor och florsocker ljust och pösigt, använd gärna elvisp. Du kan använda samma elvispar som till äggvitesmeten, de behöver ej diskas emellan.
  8. Vispa grädden och blanda ner den i äggsmeten.
  9. Hacka dajm eller mandel och choklad. Gör en foliering och sätt fast runt marängbotten. Den ska vara några centimeter högre än bottnen så att glass-smeten hålls på plats. Häll glass-smeten på marängen och bred ut den jämnt. Om man vill kan man göra mönster med en gaffel.
  10. Frys tårtan i minst 5 timmar. Täck den med folie om den ska stå där längre än 5 timmar. Tårtan kan förvaras i frysen upp till 3 månader.
  11. Vid servering: Låt tårtan stå i rumstemperatur 30 minuter eller kylskåp 1 timme. Dekorera sedan med siktad kakao och/eller hackad choklad eller chokladgodis.

Liknande recept

Kommentarer (6)

  • MammaIrene 23 januari 2008

    Den är fantastiskt god, jag har gjort den vid ett flertal tillfällen efter ett recept från min syster som verkar vara samma som detta du har skrivit. Den är fantastiskt god, o så enkelt då man kan göra den några veckor i förväg....

  • lisled 14 september 2008

    En supergod tårta! Godast var den nog när den stått framme en bra stund och inte var så frusen inuti. Lika god dagen efter. Bif en bild på tårtan jag gjorde.

  • Tengai 5 mars 2009

    Den här tårtan har vi gjort flera gången, enkel att göra och ha hemma i frysen när det kommer besök. Hur god som helst och uppskattad av alla!

  • Mallis 1 februari 2010

    Kanon god! Väldigt uppskattad av gästerna och särskilt barnen.

  • Majsan03 10 augusti 2011

    Jätte god. Uppskattad dessert av de som inte brukar äta tårta.

  • aliice 5 maj 2012

    God, och inte sådär megasöt som vissa tårtor kan vara! :)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.