Sätt ugnen på 150°.
Rita en cirkel på ett bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter.
Marängbotten:
Vispa äggvitorna med citronsaften till ett fast skum. Tillsätt hälften av strösockret, fortsätt vispa. Tillsätt resten av sockret under vispning och vispa till en riktigt fast marängsmet.
Sikta i florsockret och vänd ner försiktigt. Bred ut marängsmeten så jämt som möjligt i den markerade cirkeln. Strö över mandelspån och strösocker.
Grädda i nedre delen av ugnen 10 min. Sänk värmen till 100° och grädda ytterligare ca 1 1/2 timme. Låt marängbottnen kallna på galler innan papperet försiktigt dras bort.
Chokladmousse:
Hacka choklad och smält i skål över vattenbad. Blanda i äggulan. Låt svalna. Vispa grädden till fast skum. Vänd först ner hälften av grädden i chokladen och sedan försiktigt resten. Låt stå i kyl ca 2 timmar.
Bred moussen över marängbottnen och garnera med hallon och rostade mandelspån.