Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Marängtårta med päron och rostade hasselnötter

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Jamie Oliver säger så här om rätten: ”För mig är den här rätten ett sätt att sammanföra ett antal ljuvligt söta vänner. Eftersom grunden är en marängbotten är tårtan störtenkel att laga. Hitta gärna på egna kombinationer. Några varianter som jag verkligen kan rekommendera är kastanjepuré blandad med grädde och choklad eller brända mandlar med frukt”

Ingredienser

Instruktioner

  1. Värm ugnen till 150 grader och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Lägg äggvitorna i en noggrant rengjord bunke. Se till att de inte innehåller minsta spår av äggskal eller äggula. Kör med elvisp på medelfart tills vitorna börjar styvna. Medan elvispen fortfarande går, tillsätter du efter hand socker och salt.
  3. Sätt sedan vispen på högsta fart och vispa i 7–8 minuter tills marängsmeten är vit och blank. För att pröva om smeten är färdig kan du ta lite grand mellan fingrarna. Om den känns len och fin är den klar, om den fortfarande är grynig behöver den vispas lite till.
  4. Lägg en klick marängsmet i vardera hörnet av bakplåtspapperet, vänd sedan på papperet och sätt fast det på plåten. Lägg upp marängen på papperet. Använd baksidan av en sked och forma med svepande rörelser smeten till en rektangel i A4-storlek. Ställ in plåten i ugnen och grädda i cirka 1 timme – marängen ska vara fast på utsidan men lite mjuk och seg inuti.
  5. Rosta hasselnötterna i ugnen samtidigt men på en egen plåt. De ska vara inne cirka 1 timme eller tills de är gyllenbruna.
  6. Låt päronen rinna av, men spara lagen från den ena burken. Skär varje päronhalva i tre klyftor. Häll lagen i en kastrull tillsammans med ingefäran och värm varsamt på medelvärme tills vätskan börjar småputtra. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg bitarna i kastrullen. Rör om tills chokladen har smält.
  7. Ta ut marängen och hasselnötterna ur ugnen och låt svalna.
  8. Lägg upp marängbottnen på en skärbräda eller på ett fat. Vispa grädden lätt med florsockret och vaniljfröna. Krossa de rostade hasselnötterna (i en kökshand-duk) och strössla hälften över marängbottnen. Fördela hälften av vispgrädden ovanpå och ringla en del av chokladsåsen över.
  9. Lägg merparten av päronbitarna jämnt över tårtan. Lägg sedan på resten av vispgrädden och päronen. Ringla över mer chokladsås och avsluta med resten av de rostade hasselnötterna tillsammans med apelsinskalet. Servera genast.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.