Ytterligare ett vinbärsrecept som ska prövas i sommar!
Instruktioner
- Fyllning: Lägg de repade bären i en kastrull och tillsätt syltsocker. Värm upp under omrörning och låt därefter sylten koka 2 minuter. Ställ åt sidan att kallna.
- Sätt ugnen på 250°. Klä en långpanna, ca 30x40 cm, med bakpapper. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ned vetemjöl och bakpulver och tillsätt vattnet. Rör varsamt smeten slät.
- Bred ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i mitten av ugnen ca 5 minuter. Sockra lätt på den nygräddade kakan och stjälp den upp och ned på ett smörpapper. Sänk ugnsvärmen till 225°.
- Dra bort bakpapperet från den svala kakbottnen och bred på sylten i ett jämnt lager. Rulla samman från långsidan. Låt rullen vila svalt en stund på skarven, inrullad i smörpapperet.
- Vispa äggvitorna med absolut rena redskap till ett fast, vitt skum. Tillsätt sedan sockret litet i taget under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Ta fram rulltårtan och skär upp den i skivor. Ställ dessa på bakpappersklädd plåt med snittytan uppåt. Fyll marängmassan i en strut och spritsa en rejäl marängtopp på varje skiva.
- Ställ in plåten med bakelserna i mitten av ugnen och grädde dem 3-5 minuter eller tills marängen fått svagt gyllenbrun färg.
- Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker till såsen ljust och poröst. Vispa därefter grädden och vänd ned i äggulesmeten.
- Servera bakelserna tillsammans med den kallrörda vaniljsåsen.
Publicerat den
4 januari 2009
Liknande recept
Skriv kommentar