Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Helstekt och marinerad fläskfilé med potatisgratäng

(8 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 50 minuter
Skriv ut

Hittade ett recept på helstekt fläskfilé och testade att göra det hemma, ändrade dock vissa saker i receptet, lade exempelvis till brandy i formen och liknande. Kommentera gärna, kan vara intressant att se vad ni tycker om den här rätten. Snälla, ni som sparar/läser mina recept! Jag uppskattar att ni gör det och skulle gärna ta emot lite kommentarer också!! Och även ett betyg tack!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Putsa fläskfilén.
  2. Börja med marinaden. Finhacka vitlöken och lägg i en lagom stor skål tillsammans med fläskfilén. Häll över honung, sweetchilisås, soja, olja och kryddor. Rör ihop allt och se till att fläskfilén är täckt av marinad. Låt den stå i minst 4 timmar (ju längre den får stå desto bättre, allra bäst är att lägga den i marinad dagen innan).
  3. Potatisgratäng: Skiva potatis och lök i tunna skivor och lägg i en gratängform. Pressa över vitlök, salta och peppra. rör om så att allt blir utspritt över hela formen. Häll på grädde. Ställ in gratängen i ugnen i ca 30-40 minuter (eller tills gratängen har fin färg och potatisen är lagom mjuk) och börja med köttet under tiden.
  4. Fläskfilé: Ta upp fläskfilén från marinaden och lägg på en skärbräda. Gnid in den med balsamvinäger och låt den dra åt sig i ett par minuter.
  5. Stek i stekpannan på medelhög värme tills den har fått fin yta. Häll i ett halvt glas vatten i stekpannan och spara skyn.
  6. Ta fram en ugnsfast form och lägg smör i botten av formen. Lägg i fläskfilén och häll över brandyn och ställ in i ugnen i 20 minuter (eller tills fläskfilén är klar rakt igenom)
  7. Skysås: Koka vattnet tillsammans med skyn och kalvfond på svag värme.
  8. När fläskfilén är klar i ugnen linda in den i foliepapper och häll vätskan från formen i såsen.
  9. Smaka av, tillsätt ev salt och peppar. Red av med maizena.

Liknande recept

Kommentarer (8)

  • marialie 4 januari 2011

    Filén blev fantastiskt god. Uppskattad av alla gäster =)

  • cybersessan 13 mars 2011

    Supergott! :) Även fastän det visade sig att jag inte hade mer än några matskedar brandy när jag skulle hälla över fläskfilén.........

  • ohsally 18 mars 2011

    Tack för ett superbra recept.

  • matekalle 9 november 2011

    provade denna för ett tag sedan den var superbra, kan rekomenderas :-)

  • OCMadde 1 juli 2012

    Mycket gott. Tom min man som inte är förtjust i fläsk kött åt utan att klaga :) Glömde balsamvinäger, men det blev gott utan.

  • Sebben003 21 oktober 2012

    Roligt att så många tyckte om den! Fler recept kommer att läggas upp varteftersom. Tar tacksamt emot kommentarer på samtliga =)

  • sagae 16 november 2012

    Tillagade detta för min födelsedagsmiddag och det vart mycket uppskattat av både mig och sambon! Köttet blev jättemört och fint efter 6-7 timmar i marinaden och smakade riktigt gott. Rekommenderar det till de som letar recept!

  • Sebben003 4 februari 2013

    Tack så jättemycket för era fina kommentarer! Vad bra att ni gillar det, kolla gärna och prova mina andra recept och säg vad ni tycker där också!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.