Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Marsipanpåsktårta med maräng

 
  • Serverar: 10-12 portioner
Skriv ut

En pampig påsktårta med en lätt och luftig botten fylld med sylt och god vaniljkräm, kanterna dekoreras med gul marsipan och toppas sedan med en len maräng och chokladpåskägg. Den påminner lite om prinsesstårta. Om du inte vill färga marsipanen själv så finns det färdig gul marsipan att köpa i butiken t.ex. Odense, men det går även att beställa från nätet.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med att färga in marsipanen med gul hushållsfärg. Det enklaste är att låta marsipanen ligga i en plastpåse i rumstemperatur över natten - då går den lättast att kavla ut.
  2. Botten: Sätt ugnen på 190 grader. Smörj och bröa en form, som mäter ca 24 cm i diameter, mycket väl. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i ca 10 minuter. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver, sikta i det och vänd ihop allt till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Känn med en sticka att den är färdiggräddad. Ta ut kakan och vänd upp den på ett fat, låt den kallna och skär upp i tre bottnar.
  3. Vaniljkräm: Vispa äggulorna, vetemjöl, majsstärkelse och hälften av sockret. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg vaniljstången och frön i en kastrull, häll på mjölken och grädden samt tillsätt resten av sockret och koka upp. Häll i hälften av mjölkblandningen i äggulorna och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Vispa kraftigt och sjud tills krämen tjocknat. Flytta över krämen i en skål och rör i smöret. Täck med plastfolie och låt svalna. Fyll upp en spritspåse med rund tyll och sätt in i kylen tills krämen är kall.
  4. Italiensk maräng: Häll upp äggvitorna i en ren och torr bunke. Koka vatten och socker till 121 grader. När sockerlagen mäter 110 grader, börja vispa upp äggvitan. Häll i sockerlagen i en fin stråle och vispa på högsta hastighet ett par minuter. Sänk hastigheten och vispa tills marängen svalnat.
  5. Montering: Bred hallonsylt på den första bottnen och stryk hälften av vaniljkrämen ovanpå. Lägg på den andra bottnen, bred över aprikosmarmelad och resten av vaniljkrämen. Vispa upp grädden. Bred på hälften av grädden och lägg på den sista bottnen. Bred ut resten av grädden på kanterna på tårtan och sätt in den i kylen.
  6. Kavla ut marsipanen mellan ett par små plastpåsar. Skär ut en remsa som är ca 6 cm bred och som räcker runt tårtan. Dela den gärna på mitten - då blir det enklare att montera den. Nyp åt fint i skarvarna. Bred marängen över tårtan och bränn av den med en brännare. Krossa några chokladpåskägg och strö över. Avsluta med några hela ägg och servera!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.