Ni som har smakat klippfisk vet nog ganska exakt vad jag pratar om när jag säger att det är bland det godaste man kan få tag på, vad gäller fisk. Ni som aldrig har smakat klippfisk eller kanske inte ens vet vad det är.. Läs nedanför här. Hursomhelst, skulle ni inte få tag på klippfisk så går det bra med torskfilé för detta recept (blir dock inte riktigt lika gott). Torrfisk eller torkad fisk, också stockfisk, är osaltad fisk som torkas naturligt av sol och vind på torkställningar (stockar). Att torka mat är den äldsta kända konserveringsmetoden och torkad fisk håller i flera år. Metoden är även billig vilket betyder att arbetet kan utföras av fiskaren själv vilket gör att fisken enklare transporteras till marknaden. Torkning av fisk är i Norge en gammal tradition. Ordet torsk kommer från det gammalnorska turskr som betyder torrfisk. Torsk är således den mest använda fisken när man producerar torrfisk. Andra fiskarter som används är till exempel gråsej, kolja, lubb och långa som dock används i mindre utsträckning. Under århundradena utvecklades i Norge flera sorters torkad fisk, till exempel boknafisk och klippfisk. Klippfisk (saltad) och boknafisk (osaltad) är torkad fisk och klippfisken är dessutom pressad medan produktionen av torrfisk enbart är baserad på sol- och vindtorkning. (Skillnaderna mellan klippfisk och torrfisk är så stora att det inte går att säga att klippfisk är en variant av torrfisk. Däremot är både klippfisk och torrfisk torkad fisk.)
Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.
Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av
Matklubben som du hittar här.