Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Frasig klippfisk med bacon och rotfruktspuré

 
  • Serverar: 5 portioner
  • Tid: 30 minuter
Skriv ut

Ni som har smakat klippfisk vet nog ganska exakt vad jag pratar om när jag säger att det är bland det godaste man kan få tag på, vad gäller fisk. Ni som aldrig har smakat klippfisk eller kanske inte ens vet vad det är.. Läs nedanför här. Hursomhelst, skulle ni inte få tag på klippfisk så går det bra med torskfilé för detta recept (blir dock inte riktigt lika gott). Torrfisk eller torkad fisk, också stockfisk, är osaltad fisk som torkas naturligt av sol och vind på torkställningar (stockar). Att torka mat är den äldsta kända konserveringsmetoden och torkad fisk håller i flera år. Metoden är även billig vilket betyder att arbetet kan utföras av fiskaren själv vilket gör att fisken enklare transporteras till marknaden. Torkning av fisk är i Norge en gammal tradition. Ordet torsk kommer från det gammalnorska turskr som betyder torrfisk. Torsk är således den mest använda fisken när man producerar torrfisk. Andra fiskarter som används är till exempel gråsej, kolja, lubb och långa som dock används i mindre utsträckning. Under århundradena utvecklades i Norge flera sorters torkad fisk, till exempel boknafisk och klippfisk. Klippfisk (saltad) och boknafisk (osaltad) är torkad fisk och klippfisken är dessutom pressad medan produktionen av torrfisk enbart är baserad på sol- och vindtorkning. (Skillnaderna mellan klippfisk och torrfisk är så stora att det inte går att säga att klippfisk är en variant av torrfisk. Däremot är både klippfisk och torrfisk torkad fisk.)

Ingredienser

Instruktioner

  1. Potatis:
  2. Koka potatisen i ca 10-15 minuter (dom ska fortfarande vara hårda och inte klara). Under tiden som potatisen kokar så häll olivolja i en skål tillsammans med rosmarin, timjan och vitlök. Mixa allt detta med stavmixer.
  3. Häll potatisen i en ugnsfast form (medans dom fortfarande är varma) och häll oljeblandningen över. Salta och peppra, mycket salt. Ha detta i ugnen på ca 200 grader i 10-15 minuter eller tills potatisen har fin färg.
  4. Klippfisk: Börja med att smula sönder brödet. Skär fisken i 10 mindre bitar (2 per portion) och vänd i brödet
  5. Stek detta med en del av smöret på hög värme så att fisken får fin gyllenbrun yta. Kör sedan fisken i ugnen på ca 200 grader i 10 minuter eller tills fisken är helt klar i mitten.
  6. Finhacka purjolöken. Skär bacon i ca 1 centimeter tjocka skivor. Sätt på en stekpanna på ganska hög värme och ha i några matskedar smör när pannan är het, tillsätt därefter bacon och låt steka tills de är knapriga. Tillsätt sedan purjolöken och ca 50 gram smör. Låt detta steka tills purjolöken blivit mjuk ( ca 2-3 minuter).
  7. Rotfruktspuré: Börja med att skala alla rotfrukter och dela dessa ganska grovt (lika stora bitar). Koka dessa i ca 10-15 minuter (eller tills rotfrukterna är mjuka). Häll av vattnet och tillsätt smöret. Vispa ihop allt detta med en elvisp och tillsätt grädden. Smaka av med salt och peppar och sen är det färdigt.
  8. Serveringstips: Lägg upp fyra potatisar på tallriken, lägg en klick rotfruktspure i mitten och fisken på purén. Strö sedan över bacon och purjolök och lägg 1-2 citronklyftor på sidan av tallriken.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.