Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Matiga äggbröd

 
  • Serverar: 20-25 portioner
Skriv ut

Bröd med inbakade ägg är gott och dekorativt på påskbuffén och till frukost. Äggen blir löskokta under gräddningen. Bröden är gräddade i en muffinsplåt men det går också bra att grädda dem direkt på en ugnsplåt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Häll filmjölk, vatten och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt salt, smör, rågsikt och mjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.
  2. Forma bollar av degen som fyller lite mindre än halva hålet i en muffinsform. Lägg ner bollarna i formen och tryck ner de okokta äggen med skalet på i degen.
  3. Om du inte har någon muffinsplåt kan du istället rulla längder av degen, ca 1,5x12 cm. Fäst dem runt äggen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Äggen blir löskokta under gräddningen. Om du vill ha hårdkokta ägg kan du förkoka dem i ca 3 minuter. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 25 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Du måste troligen trycka ner äggen i degen igen efter jäsningen eftersom de reser sig. Pensla bröden med vatten och strö över flingsalt.
  7. Grädda äggbröden mitt i ugnen i 14-17 minuter. Öppna luckan under gräddningen och tryck ner äggen i botten när de börjar resa sig vilket sker efter några minuter. Låt bröden svalna i formarna eller på plåten.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.