Bröd med inbakade ägg är gott och dekorativt på påskbuffén och till frukost. Äggen blir löskokta under gräddningen. Bröden är gräddade i en muffinsplåt men det går också bra att grädda dem direkt på en ugnsplåt.
Instruktioner
- Häll filmjölk, vatten och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt salt, smör, rågsikt och mjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.
- Forma bollar av degen som fyller lite mindre än halva hålet i en muffinsform. Lägg ner bollarna i formen och tryck ner de okokta äggen med skalet på i degen.
- Om du inte har någon muffinsplåt kan du istället rulla längder av degen, ca 1,5x12 cm. Fäst dem runt äggen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Äggen blir löskokta under gräddningen. Om du vill ha hårdkokta ägg kan du förkoka dem i ca 3 minuter.
Låt bröden jäsa under bakduk i ca 25 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Du måste troligen trycka ner äggen i degen igen efter jäsningen eftersom de reser sig. Pensla bröden med vatten och strö över flingsalt.
- Grädda äggbröden mitt i ugnen i 14-17 minuter. Öppna luckan under gräddningen och tryck ner äggen i botten när de börjar resa sig vilket sker efter några minuter. Låt bröden svalna i formarna eller på plåten.
Publicerat den
22 mars 2014
Liknande recept
Skriv kommentar