Instruktioner
Ta bort huvud och tarmar på sillen. Blanda 1 liter vatten och 1 dl ättika och låt fisken ligga i blandningen under ett dygn, det är viktigt att lagen står över fisken och täcker fisken helt. Låt sillen rinna av. Blanda alla kryddorna utom lagerbladen och gnid in fisken. Varva kryddblandning och sill i krukan och lägg några lagerblad mellan varje lager. Täck över krukan och låt den stå svalt, under +8°C, i 1 månad. Sedan är matjessillen klar. Inläggningen håller sig ett år.
tänkte prova detta, men undrar om lagen skall hällas av.
Nu har jag en sats i kylskåpet återkommer med besked hur den blir.
Nu har jag provat matjesssillen. Smakmässigt blir den jätte bra. Konsistensen blir dock väldigt hård, jag tror att jag inte lade den i ättikslagen tillräckligt länge. Ska prova att lägga den i ätikslag igen. vi får se.
I receptet står de t"hel ingefära". skall jag riva den eller?
Smakar kanon, men är hård i konsistensen. JAg skall prova att blötlägga sillen nu i påsk och se vad som händer.... Inläggningen i sig gör att sillen inte har någon vätska kvar, därför blir den hård...
Var köper man Sandel någonstans. Finns ej att köpa på apoteket längre./ ACA
Sandel kan man köpa på Borgeby Kryddgård, både på plats oc via internett: http://borgebykryddgard.jetshop.se/