Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mias specialbaguette med poolish och skållning

 
  • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

Ville kombinera skållning av grahamsmjöl som ju är toppen, med poolish-tanken. Blev två osnygga men ACK så goda baguetter. Detta är mer som en inspiration - vad gäller brödbak tycker jag man går mest på inspiration, svårt att ge exakta anvisningar i recept, men när man bakat en del själv så känner man sig fram.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dag 1: Häll grahamsmjölet i en bunke, skålla mjölet med kokande vatten (jag värmer i en kopp i mikron ca 3 min). Rör om skållningen. Täck ordentligt med plastfolie.
  2. Dag 2: Rör om i skållningen - det brukar vara ganska fast o liksom lite geléaktigt, häll sedan i det ljumma/varma vattnet, bra om du kan VISPA så det blir en lösare smet. Passa dig för det kan skvätta till rätt bra... smula fint i jästen, liten liten mängd. Täck igen med plastfolie och låt stå till minst 4 timmar eller till nästa dag, (i kylen då kanske), men jag körde i rumstemp ca 5 timmar. Allt handlar om hur mkt tid du har....
  3. Efter denna långa jäsning ser du att det bubblar fint i bunken, dags att baka. I med mera mjöl, linfrö, mera vatten, salt, olja. Jag kör i maskin ca 10 min. Vill ha degen rätt kladdig.
  4. När degen jäst (jag låter den gärna stå i mer än 2 h) så kan du välta ut den bakbordet o dela i två delar. Knåda o forma till de brödformer du vill ha, självklart går det bra att göra ETT stort bröd istället men nu ville jag ha baguettestuk.
  5. Jäs igen gärna mer än en timme på plåt under bakduk, varmt ställe. Som ni fattar tar ett sånt här bak merparten av en dag.
  6. När det är dags att sätta in i ugnen: Ställ in ugnen på 275 graders värme, vänta tills det är riktigt varmt. Skjuts in i ugnen med plåten, stäng luckan. Vänta ngn minut, sen slänger jag in fem isbitar i ugnen. Stäng luckan o vänta tio min. Sänk värmen, men passa nu noga, baguetten får fin färg rätt snart. Du vet att det är färdigt när du knackar på brödet o det låter ihåligt. Ta ut bröden, låt svalna UTAN bakduk. O sen kommer det svåra, försök låta bli att skära av det härliga frasiga nybakta doftande brödet, minst en halvtimme, risken är att det kan bli som lite degrand om man skär för tidigt. Ät o njut!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.