Jag har funderat mycket och länge på om jag överhuvudtaget skulle lägga ut det här receptet eftersom jag har hållt det lite "halvhemligt" i många år nu, men här är det i alla fall.
De flesta som har smakat dem har bett om receptet, men jag har alltid sagt nej till det. Köttbullarna är saftiga och goda och som sagt populära när jag bjuder.
Jag är väldigt omständig med just de här köttbullarna som du kommer att märka när du läser arbetsbeskrivningen, men jag lovar att det är värt allt arbete och lite till.
Instruktioner
- Blanda gräddmjölken och ströbrödet i en skål och låt det svälla minst 30 minuter.
- Hacka löken mycket fint och svetta av den på låg värme i en stekpanna. Den ska inte ta färg utan bara mjukna och bli genomskinlig. Bred ut löken på en tallrik så svalnar den fortare.
- Pressa potatisen eller mosa den väl med en gaffel.
- Blanda samman alla ingredienser väl. Använder du maskin så tänk på att inte blanda för länge - bara precis tills smeten är lagom. Blandar man för länge blir köttbullarna kompakta och hårda.
- Sätt en plateau (också kallad traktörpanna) eller en vid kastrull med vatten på spisen och låt det sjuda.
- Rulla köttbullar på c:a 25 gram och lägg upp på en blötad bricka/bleck. Det bör bli 55 - 60 stycken ungefär.
- Lägg köttbullarna i det sjudande vattnet och låt dem sjuda tills de flyter upp av sig själva, då är de klara. Lägg över dem i ett durkslag så att de får rinna av.
- Ge dem sedan färg och yta i stekpanna (helst gjutjärn) på medelhög värme.
- Servera med kokt potatis, gräddsås och rårörda lingon.
- OBS!!! Var noga med att använda just japansk soja. Använder du kinesisk soja blir köttbullarna toksalta och det blir dessutom inte rätt smak.
- Tips:
Tillsätt 1 tsk Èpiche Riche (fyra kryddor) så har du jättegoda julköttbullar.
- Vill du göra egen Èpiche Riche så gör du såhär: 1 del malen muskotnöt, 2 delar malen vitpeppar, 1 del malen kryddpeppar, 1 del malen kryddnejlika och 1 del malen fänkål. Allt blandas väl och förvaras i lufttätt kryddglas.
- Du kan också strunta i att steka köttbullarna efter att du har sjudit dem, då har du perfekta frikadeller exempelvis till soppan.
- Sjudningen fyller två funktioner: dels blir de helt genomlagade utan att man riskerar att de blir för hårt stekta och dels håller de formen på järnet när man steker.
Publicerat den
4 december 2011
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Jag känner Boz sedan gammalt och vet att dessa köttbullar förtjänar toppoäng!
Tack Anita. =) Du är en av dem som har bett mig om receptet och fått nobben. Men här har du det nu. =)
Jag hade alla ingredienser hemma och testade dem direkt. Jag förstår att du kallar dem dina bästa för de var absolut de godaste köttbullar jag har smakat hittills. Klar femma!
Helt klart ett recept av "smak". "Hållt hemligt i många år"? Mm, kan så vara men jag fick lära detta av min mor för flera år sedan. Ersatte aromaten med att "maxa" med grillkrydda. I övrigt är receptet FULLT godkänt. Egen rödvinbärsgelé därtill sitter som en "handske på handen". 5 P!
Ursäkta att jag säger det, men det finns ingen kryddblandning som har förstört så mycket god mat som grillkrydda. ;)
Nej, inga höjdar bullar, gummikonsistens och ingen succésmak heller. Tyvärr med tanke på tiden dom tog
** Delar av inlägget censurerat ** Hursomhelst så gjorde jag dem till familjen igår och det blev braksuccé! 5 stjärnor från mig och familjen.
Jag håller med VonNeimann. Är man van vid, och tycker om den extrema lök- och saltsmaken som finns i t.ex. Mamma Scans "köttbullar" har man kanske svårt att uppskatta riktiga köttbullar. Jag har som sagt blivit bjuden på de här köttbullarna av Boz ett antal gånger och vet att herrarna (?) nedan svamlar.
Tack Anita och VonNeimann. Kommentarer från personer som dödar all smak i sina köttbullar med grillkrydda tar jag ganska lätt på. =)
Dessa ska jag testa! Originalreceptet, alltså Jag brukar ha i kalvfond, men har inte testat japansk soya. (Tips. Jag brukar lägga de färdigrullade köttbullarna på en plåt med vatten och köra de i ugnen tills de behåller formen och är genomkokta. Sedan åker de in i fryset och så tar jag fram och steker dom efter hand.)
Micro: Det låter som om du har gjort exakt det jag varnar för i arbetsbeskrivningen, nämligen överarbetat köttsmeten.
Jonjen: De går bra att steka i varmluftsugn utan att sjuda dem först om man vill spara tid. Dock föredrar jag personligen en gjutjärnspanna för det jobbet. Men det gör man som man vill.
Hej! Jag lagade köttbullarna idag och herre gud vad de var goda!! Alla i familjen åt och åt och njöt av dem. Mina barn har aldrig ätit så många köttbullar tidigare så det var ett gott betyg på att de var kanon goda! Helt klart en 5:a!!! Tusen tack för att du delade med dig av detta underbara recept. Det var värt att det tog lite tid :) Trevlig kväll Hälsningar /Annika
Tack Annika! Dina ord värmer, det är sånt som gör det värt att dela med sig av sina "hemligheter". =)
Jättegoda, föll både barnen o mig i smaken! Inte alls svåra att göra heller!=)
Jättegoda. Kryddade extra med kryddpeppar, för att de ska vara till julbordet. En femma är de värda . Lena
Tack, Lena och Wildfire. Alltid kul när ens recept uppskattas. =)
Gjorde dom här igår, och dom var otroligt uppskattade. Kommer att laga dom igen helt klart
Jättetrevligt med ett "recept för köttbullar", har alltid med varierande resultat lagat sånt här på gehör. Potatispress rekommenderas, fick några små potatisbitar i första batchen trots idogt mosande. Har gjort på både kalvfärs (15%) och egenmald nötfärs (<10 %) och båda blev toppen. Det enda jag skulle vilja förbättra är en något fastare konsistens. Högsta betyg ändock, väldigt snabbt att svänga ihop i assistenten och så får man frikadeller på köpet som görs till köttbullar när/om man vill!
kommentaren klipptes visst bort delvis pga dålig html-filtrering: ..och egenmald nötfärs ( under 10 % fett) och båda blev toppen. Det enda jag skulle vilja förbättra är en något fastare konsistens. Högsta betyg ändock, väldigt snabbt att svänga ihop i assistenten och så får man frikadeller på köpet som görs till köttbullar när/om man vill!
Ja, det var nog dom godaste jag gjort. Jag har många recept och egna ideer om köttbullar men det här slår allt. Tack för detta goda recept. Har du fler hemligheter för oss MK:are? Du vet väl att vi inte skvallrar?
Tack så jättemycket alla. Det är som sagt jättekul att dela med sig av sina "hemligheter" när de blir så uppskattade att de sparas 1000 gånger här på MK och har nästan 2200 utskrifter hos konkurrentsajten.
Tack! Äntligen fick jag lyckas med köttbullar. Jättegoda.
Helt okej köttbullar men kanske inte WOW.. :) Ett tips, om man som jag inte tycker om soja bör man hålla igen lite på den och kanske halvera mängden då den ger ganska mkt sojasmak åt köttbullarna.
Aromat har jag slängt ut förlängesen! Lite besviken att ni använder sånt i era recept :( Använd örtsalt istället!
Jag har precis gjort klar dessa läckerheter till vårt julbord. Mmmm, hoppas att våra gäster komma tycka att de är lika goda som vi tycker, men det tror jag nog :) God jul på er och tack ännu en gång för receptet! /Annika
Låter gott förutom Aromat : )
Snälla, låt bli att kommentera Aromatkryddan om ni inte gillar den. Gör köttbullarna utan den istället om ni vill. Onödigt med femtielva kommentarer om samma sak.
Förlåt inte meningen att göra dig irriterad, ledsen eller arg : / Efter gnället, tack för tipset att koka köttbullarna! Jag gjorde det då min smet blev för lös och det gick inte att trilla dem. Koka gick toppen och de steks just nu. God Jul på dig Grinchen : D
Det är lugnt Samur. Tycker bara att vi kan ta debatterna i forumen istället för i receptkommentarerna.
Lagade enligt detta recept igår och köttbullarna blev vansinnigt goda, de godaste vi ätit någonsin!!! Tack snäll för att du delade med dig av detta fantastiska recept! /Zanna
@Zanna: =)
supergoda köttbullar, men tror det är bättre att pressa potatisen, fick också lilte "klumpar" av potatis trots ihärdigt mosande. Gjorde dessa till jul med 4 kryddor som rekommenderat blev toppen!
Jag blev lite besviken för jag tyckte inte det var de godaste jag ätit. Jag hade i Bongs kalvfond och tyckte de smakade för mycket av det, och för mycket soyasmak.
Frida. Synd att du blev besviken. Men å andra sidan är smaken som baken, alla kan ju inte gilla samma. Att jag skriver att det är "mina bästa köttbullar" är ju ingen som helst garanti för att _just du_ ska gilla dem. Men så har du säkert ett annat recept som du gillar och det är helt okej, det är så det ska vara, tycker jag. :)
väldigt goda smakar som gammel mormors köttbullar (som köttbullar ska smaka med andra ord) och nästan alla höll ihop när man stekte dom ;)
Nej, som sagt man gillar ju olika, men jag kommer ändå att använda vissa delar av receptet och göra det så som jag gillar det bäst. Det är ju det som är roligt med matlagning.
Snart 4000 utskrifter på konkurrentsajten. =)
Tusen tack för att du inte höll detta hemligt utan lagt det här. Har haft det sparat i kokboken ett tag men nu äntligen testat och det är absolut de bästa köttbullar jag ätit. Klockrena. Följde receptet till punkt och pricka och de blev så goda att jag går runt och är så nöjd och stolt över mig själv för att jag nu kan säga att pappas särbo inte längre gör världens godaste köttbullar. De kan nu slänga sig i väggen för världens godaste köttbullar gör jag :) Och det är ju för att jag använder ditt recept. Grymt goda! Kommer definitivt att göras om och i jul är det jag som gör köttbullarna, då med din julkryddblandning. Gissar att det blir precis lika bra då! En solklar femma!! /Anna
Tack för ett bra recept. Smaken var det inget fel på. Men jag behöver lite råd ang stekning. Jag har nu testat ganska många recept på köttbullar och jag får aldrig till konsitensen. De ramlar isär som det vore gjorda av playdo. Jag inser nu att det är mig det är fel på, och inte recepten. Berätta. Vad gör mina köttbullar så lösa? Jag följer recepten till punkt och pricka, och jag blandade försiktigt förhand och lät dem sjuda i vattnet som det stod.
Kan t.ex. bero på vätskerik färs. Prova att dra ner på gräddmjölken till hälften. Du kan alltid tillsätta gräddmjölk i efterhand om köttsmeten skulle bli för styv.
Jag tillhör den skaran som inte bara kan slänga ihop köttbullar lite på känn. Jag lyckas helt enkelt inte. Men nu har jag ett bra recept att följa. Verkligen jättegoda! Det här är "riktiga" köttbubullar!
Jättegoda köttbullar! Min 14 månaders son som inte är mycket för mat över huvud taget åt dom med god aptitt! :o)
Jag följde inte receptet riktigt, men att koka innan man steker ska jag göra framöver! En riktig succé, min sambo åt som en häst. :)
Goda och saftiga.Jag halverade mängden soja och kalvfond för att köttbullarna inte skulle bli för salta och använde malen vitpeppar. Nästa gång provar jag med gul lök och steker i margarin
Tack för alla fina omdömen och röster. Ni ska veta att det uppskattas. :)
Än en gång måste jag berömma de här fantastiska köttbullarna. Till och med svärmor har fått erkänna att de är godare än hennes och det är sannerligen ett gott betyg.
Jag kan bara hålla med. Bästa köttbullarna hittills.
5 stjärnor från mig
Supergoda
Nu har även jag testat att koka köttbullarna innan de steks. Däremot höll jag fast vid mitt gamla LCHF-recept utan potatis och ströbröd. I stället tar jag Fibrex, samt ökar mängden grädde tills det blir bra konsistens på smeten. Denna tillagningsmetod förbättrade resultatet avsevärt. Tack för en bra receptide'.
De bästa köttbullarna! Supergoda och lättgjorda.. Stor bonus när man kokar köttbullarna är att de behåller den runda formen. Har bjudit både barn och vuxna och de har verkligen blivit en favorit!
Än en gång tackar jag för alla vänliga kommentarer och önskar er alla en fin jul.
Jag kan bara hålla med. De är bara SÅ goda. Tack för ett kanonrecept!
Men vad är det ni säger: Dessa är helt oätbara! Skojar naturligtvis, det var det jag sa till familjen så att jag skulle få alla själv, de gick inte på det och alla tog slut i en hast, 5 stjärnor!
Verkligen JÄTTEGODA ! Jag har aldrig kunnat laga runda köttbullar tidigare...de har blivit som små platta biffar men med det här receptet rullar dom så fint i stekpannan. :)
Toppengoda! Första gången jag lyckats laga runda och genomstekta köttbullar som inte är brända! Perfekt att tillaga som frikadeller först. Jag hade inte någon kokt potatis och tog aningen mindre soja och det blev också jättegott.
Tack alla för era vänliga kommentarer. Jag lägger kanske ut fler av mina "hemligheter" så småningom, när det känns som att det är läge för det.
Tack för att du delade med dig! En förskoleklass i USA har nu fått smaka svenska köttbullar :) Med din metod fick jag de bäst formade köttbullar jag lyckats med. En del ramlade dock sönder - vad är botemedlet? Mer äggulor, mer potatis?
Hej, Gunilla. Prova att bara ta hälften så mycket gräddmjölk nästa gång, det kan vara att färsen är lite "vattnig". Du kan alltid tillsätta mer gräddmjölk senare om köttsmeten skulle bli för styv.
Det bruka jag också göra. Jag tar mindre vätska från början, för färsen är ju så olika ibland.
Sveriges bästa köttbullar om ni frågar mig. :-)
Säkert supergoda men tycker att du borde hoppa över Aromaten, när du har chansen att laga nyttig mat utan kemikaler. Aromaten innehåller stora mängder glutamater och hör till ett av de mest farliga ämnena i vår mat.
Som jag har skrivit innan så kan man bara utelämna Aromaten om man inte gillar den. Fullkomligt onödigt att kommentera den här.
"Är glutamat skadligt? Det finns inte någon misstanke om att glutamat i de mängder som används i mat skulle kunna ge skadliga effekter. Glutaminsyra ingår som en viktig del i vår kropp och den förekommer i blodet, musklerna, fostervätskor och mjölk. Den är viktig för vårt immunsystems funktion, samt för mag-tarmkanalens funktion och för att förhindra att mikroorganismer tar sig in i kroppen. " Källa: Livsmedelsverket.
http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/Glutamat/
Jag tycker också att det är onödigt med såna kommentarer. Vill man inte ha aromat i sina köttbullar så kan man väl bara låta bli att ha i det. Hur svårt kan det vara? Dessutom finns det ingen seriös forskning som säger att glutamat skulle vara skadligt. Den finns naturligt i så gott som allt vi äter. Men det är klart, väljer man att tro på självutnämnda hälsoguruer och charlataner som Annika Dahlqvist och Anna Skipper så...
Nä det var dumt , ät på!!. Krydda lite på barnmaten också för där är det förbjudet med mononatriumglutamat barnmat i Sverige. Ta med er en burk om ni åker utomlands för i vissa länder är det förbjudet.
Ja, strid79, det var otroligt dumt skrivet. Särskilt din sista kommentar. Diskussionen om MSG's vara eller icke vara kan vi ta i ett öppet forum. Det är förbaskat respektlöst att göra det i receptkommentarerna.
Ooops och jag som älskar Aromat, byter nästan alltid ut vanligt salt till Aromat i recept...jag borde vara död vid det här laget...hihi. Jag kommer fortsätta att använda Aromat såklart och receptet låter jättegott.
Erkänner att ditt recept är snäppet godare än mitt favoritrecept. Tack och Bock!!
Har gjort detta recept idag. Ändrat lite på ingredienserna, tog hälften älgfärs + hälften fläskfärs. Rev gul lök istället (hade ingen silverlök). Blev himmelskt goda! Jag har också sjudit mina köttbullar förut, blir väldigt runda och fina. Fryser dem så, steker efter hand som jag använder köttbullarna. Du får en klar 5:a av mig. Tack för receptet.
Supergoda! Tack för att du delar med dig av dina hemligheter :) /Magnus
Jag har gjort massor med köttbullar genom livet, goda har de varit, men här tackar jag o bockar!! Mycket bra recept! Femma från mig.
Jag har gjort massor med köttbullar genom livet, goda har de varit, men här tackar jag o bockar!! Mycket bra recept! Femma från mig. Fast jag tog bara hälften av sojan..