Något för er som älskar nötter!
Instruktioner
- Sikta ner mjölet i en stor skål och arbeta in smöret i det med fingertopparna tills blandningen fått smulig konsistens. Rör ner socker, sedan äggulor, och arbeta ihop till en slät deg. Slå in den i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i 30 minuter.
- Kavla ut degen tunt på ett mjölat bakbord, ta ut rundlar och klä 12 tartelettformar med dem. Nagga bottnarna och klä pajskalen med en bit ugnsfolie.
- Grädda dem i 200° varm ugn i 10-15 minuter eller tills de är svagt gyllengula. Ta bort folien och grädda dem i ytterligare 2-3 minuter. Låt dem svalna på ett bakgaller.
- Fyllning: blanda hälften av lönnsirapen och hälften av grädden i en skål. Rör socker, vinsten och vatten i en kastrull på svag värme tills sockret lösts upp.
- Koka upp och koka tills lagen blivit svagt gyllengul.
- Dra kastrullen från värmen och rör ner sirapsgrädden. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och koka kolasmeten på svag värme till 116° (mät med hushållstermometer) eller gör kulprovet: droppa lite av smeten i kallt vatten och forma den till en mjuk kula. Rör ner resten av grädden och låt den bli varm.
- Pensla pajkanterna med resten av lönnsirapen. Fördela hackade pekannötter i pajskalen, fyll på med kolasmet och toppa med en halv nöt. Låt minipajarna kallna innan servering.
Publicerat den
14 juni 2008
Liknande recept
Skriv kommentar