Smakrik och len chokladglass möter söta päron, knäckig karamellsås och fräcka maränger som sedan toppas med knapriga hasselnötter. Riktigt goda smakkombinationer ihop!
Instruktioner
- Maränger:
Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitor, socker och ättikssprit i en rostfri skål. Sätt skålen över vattenbad och fortsätt vispa tills smeten är 55-60 grader. Ta skålen från värmen och fortsätt vispa marängen tills den är kall. Rör ner pepparmyntsolja. Droppa i färgen försiktigt så att det inte blir för mycket färg.
- Spritsa upp mycket små maränger på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen i ca 35 minuter. Låt marängerna svalna. Alla maränger går inte åt, men det är svårt att göra en mindre sats. Förvara dem i en lufttät burk i rumstemperatur.
- Chokladterrin:
Hacka och smält chokladen tillsammans med smöret och honungen över vattenbad. Vispa upp äggulor och vitorna var för sig. Ta chokladen från värmen. Vispa i äggulorna och vänd hastigt i vitorna.
- Häll upp chokladsmeten i en plastfolieklädd terrinform, 1-1½ liter. Sätt formen i frysen tills chokladen stelnat, det tar minst 6 timmar. Man kan göra chokladterrinen i god tid eftersom den ska förvaras i frysen.
- Honungskokta päron:
Skala päronen, kärna ur dem och skär dem i klyftor. Lägg dem i lite citronvatten så håller de färgen bättre. Koka upp honung, socker och vatten. Lägg i päronen och sjud dem på medelvärme 3-4 minuter tills de börjar mjukna. Lägg päronklyftorna i en burk och häll lagen i burken. Servera päronen direkt från burken till desserten eller lägg upp dem på tallriken.
- Karamellsås:
Smält honungen i en kastrull, rör i sockret, lite i taget, och smält det till en ljus karamell. Tillsätt grädden, dra kastrullen från plattan och rör i smöret.
- Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Gnugga av skalet med en torr kökshandduk.
- Servering:
Skär upp terrinen i bitar och lägg upp dem på tallrikar. Lägg på karamellsås och servera resten av karamellsåsen i en skål vid sidan om. Strö på hasselnötter på tallriken. Lägg på lite maränger och smula över några. Garnera med färsk mynta och servera päronen vid sidan om.
Publicerat den
6 juli 2014
Liknande recept
Skriv kommentar