- Serverar: 12 portioner
- Tid: 1 timme
Skriv ut
Pepparkaka med apelsin. Spännande smaksammansättning.
Instruktioner
- Tips!
Bikarbonaten kan ersättas med 2 tsk bakpulver.
- Variera formen
Om det är barn som ska äta kakan kan du grädda kakan i en figurform. Kontrollera att storleken på formen stämmer med receptet, d v s att formen rymmer 1,5 liter.
- 1 Sätt ugnen på 200°C. Smörj och bröa en stjärnliknande form, ca 1,5 liter.
- 2 Smält matfettet i en kastrull eller mikrovågsugn.
- 3 Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp.
- 4 Blanda apelsinskal, mjöl och bikarbonat.
- 5 Häll gräddfil, matfett, ingefära, nejlikor, kanel och mjölblandningen i äggvispet. Rör samman allt till en slät smet.
- 6 Häll smeten i formen. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 45 min.
- 7 Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.
- 8 Gör en stjärnmall av smörgåspapper. Stjärnmallen ska vara mindre än kakan. Lägg mallen på kakan. Sikta över florsocker. Tag försiktigt bort mallen.
- Variera garneringen
Skålla, skala och strimla 20 sötmandlar. Strö mandeln över kakan precis före gräddningen. Grädda kakan enligt grundreceptet.
Publicerat den
28 mars 2008
Liknande recept
Skriv kommentar