Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Moas choklad- och citrontårta

(5 kommentarer)  
  • Serverar: 10-12 portioner
Skriv ut

Så kom det sig att styvdottern skulle fylla år och hon önskade sig endast en sak av mig, en egen tårta...

Ingredienser

Instruktioner

  1. Chokladbottnar:
  2. Sätt ugnen på 175º.
  3. Rör rumsvarmt fett och socker poröst. Rör sedan ner ett ägg i taget.
  4. Smält chokladen över vattenbad och rör sedan ner den i smeten.
  5. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
  6. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Kakan ska inte vara helt torr inuti.
  7. Låt svalna och dela kakan i tre delar.
  8. Äggcrème:
  9. Blanda äggulor, grädde och socker i klickar av smöret, och sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig.
  10. Låt krämen svalna.
  11. Chokladcrème:
  12. Koka upp grädde och mjölk.
  13. Blanda ihop äggulor och socker. Sjud tillsammans under omrörning till 85°.
  14. Sila krämen över den hackade chokladen. Vispa slät.
  15. Vispa ner potatismjöl. Värm sakta i gryta under omrörning tills krämen tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig.
  16. Låt svalna i kyl.
  17. Citrongelé:
  18. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i en skål.
  19. Rör ut florsockret i vattnet till citronfyllningen. Rör ner citronsaften och det rivna citronskalet.
  20. Droppa eventuellt i ett par droppar gul karamellfärg och rör runt.
  21. Krama vattnet ur gelatinbladen. Smält på svag värme och blanda med citron- och sockerlösningen.
  22. Montering:
  23. Lägg ihop två av bottnarna med 1/3-½ av chokladcrèmen mellan. Bred äggcrème ovanpå de redan monterade bottnarna och lägg den tredje bottnen över.
  24. Blanda resterande chokladcrème med 2 msk grädde och rör den lite mjukare. Bred crémen överst på tårtan och forma en kant längs med randen på tårtbottnen.
  25. Bred/häll gelén över tårtan (innanför chokladcrémekanten) och ställ kallt tills den stelnat.
  26. Jämna till kanten med en varm bordskniv och ta bort överskottet av chokladcrème när gelén stelnat så kanten får samma höjd som gelén.
  27. Garnera tårtan med hårt vispad grädde med en sprits.

Liknande recept

Kommentarer (5)

  • Sushini 29 maj 2010

    vilken fin!!

  • maryhassleholm 4 juni 2010

    Hej! Din chokladtårta verkar underbar, men jag har en fråga innan jag vågar mig på den. Är det något liknande kladdkaka? Själv tål jag nämkigen inte detta. Tacksam för svar! Med vänlig hälsning Alberthina

  • GodareMat 4 juni 2010

    Nej, det är ingen kladdkaka, det är mer som en kafé-tårta... *ler* Eftersom det är bakpulver i smeten till bottnarna så jäser det upp och blir "luftigt" till skillnad från en kladdkaka som är mer kompakt.

  • maryhassleholm 11 juni 2010

    Tack för upplysningen. Den måste jag pröva - verka helt underbar - men det får bli när jag har tårtsugna vänner så den blir uppäten. Hälsningar Alberthina

  • Solskensbullen 12 oktober 2012

    Tänk att få en egen tårta i present! Det här receptet måste jag prova!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.