Sikta ihop alla torra ingredienser (mjöl, kakao, socker, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker, salt) i en stor skål.
Vispa i äggen (+ äggulan), mjölk, olja, och vatten i den stora skålen med alla torra ingredienser. Rör om tills allt blandats väl.
Fyll varje form till 2/3 och grädda i ca 20 min (tills tandpetaren du sticker i mitten kommer ut torr). Låt svalna.
Frosting:
Smält chokladen över vattenbad eller i micron (30 sek i taget och rör om så det inte bränns). Låt svalna något.
Blanda kakao, bikarbonat och vatten i en lite skål och rör om tills klumparna försvinner.
Vispa smör, socker och salt fluffigt (ca 3-4 min). Tillsätt smält choklad och vispa tills allt blandats väl, gör samma sak med kakao blandningen. Spritsa över frostingen på cupcaken. Ha på valfri dekoration!
Obs! Om du stoppar in frostingen i kylen över natten kommer det att hårdna, låt komma till rumstemperatur innan användning. Gör för enkelhetens skull frostingen innan den ska spritsas på cupcaken.